Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal în jurul lui Arafat: Secretarul de stat se apără

raed arafat

Un nou scandal cu acuzaţii extrem de grave a izbucnit miercuri în presă. Protagonistul a fost chiar secretarul de stat, Raed Arafat.

Detalii aici: Raed Arafat are parte de noi probleme: Acuzaţii grave la adresa secretarului de stat

Arafat se apără pe facebook şi se jură că e total nevinovat. "Un nou atac lansat in ziarul Curentul si preluat de mai multe publicatii online incearca sa discrediteze Fundatia pentru SMURD si persoana mea invocand o incompatibilitate intre pozitia pe care o ocup ca secretar de stat sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta si pozitia de presedinte al consiliului director al Fundatiei penru SMURD care are ca menire sprijinirea activitatii SMURD si dezvoltarea asistentei medicale de urgenta in Romania.

Vreau sa demonstrez din nou ca marea descoperire a jurnalistilor de la Curentul nu este fondata, iar continuarea atacurilor si incercarile de denigrare arata in mod clar ca exista o campanie bine conturata avand ca scop discreditarea mea si distrugerea muncii de ani de zile care nu pot sa mi-o atribui mie ci echipei care a muncit sa fim unde suntem acum, beneficiind inclusiv de sprijinul populatiei prin actiunea 2% destinata Fundatiei pentru SMURD precum si de partenriate transperente cu sponsori importanti.

Ultimul atac invoca un articol din Legea Fundatiilor si Asocitatilor, respectiv OG 26/2000, si anume: „Art.24 (4) Nu poate fi membru al consiliului director, iar dacă era, pierde aceasta calitate orice persoana care ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei instituţii publice, dacă asociaţia respectiva are ca scop sprijinirea activităţii acelei instituţii publice.” iar la articolul 29, de asemenea nemodificat până în prezent că „(4) Dispoziţiile art. 22 şi 24 alin. (4) se aplica în mod corespunzător şi în ceea ce priveşte membrii consiliului director al fundațiilor.", spune Raed Arafat.

Citeşte şi: Ce face Dacian Cioloș în Germania

Pledoaria apărării secretarului de stat nu se opreşte aici. "Se doreste sa probeze ca sunt in incompatibilitate sau conflict de interese prin functia, onorifica nerumunerata de altfel, pe care o am in Fundatia pentru SMURD, si anume de presedinte al consiliului director, pentru ca ma aflu in functia de secretar de stat la MAI. Punctul meu de vedere, in urma consultarii si unor juristi, este urmatorul:

Eu sunt unicul fondator al Fundatiei pentru SMURD; nici eu si nici membri consiliului director nu primim indemnizatii pentru functiile onorifice pe care le detinem in consiliu; Legea nu explica ce se intampla in cazul in care cel din consiliul fundatiei este si unicul fondator al fundatiei; Legea se refera la cei care detin functii de conducere in institutiile publice pe care le sprijina fundatia in cosnsiliul careia ei se afla, insa eu nu sunt la conducerea IGSU de exemplu pentru ca eu nu sunt nici ordonatorul de credite al IGSU si nici nu sunt cel care il conduce nemijlocit, la IGSU conducatorul direct si nemijlocit fiind Inspectorul General al IGSU si nu Dr. Arafat iar la MAI este ministrul si nu secretarul de stat. Acelasi principiu se aplica si in cazul Insepctoratului General de Aviatie sau in cazul unitatilor de primiri urgetne din cadrul spitalelor care au manageri si la conducerea carora nu ma aflu. Departamentul pentru Situatii de Urgenta coordonaeaza activitatea acestor institutii insa acesta nu le conduce si nu are rolul de ordonator de credite pentru oricare din institutiile pe care le sprijina Fundatia. Totodata, trebuie sa subliniez ca in Legea ce prevede conflictele de interese si incompatibilitatile demnitarilor, ce includ si secretarii de stat, a detine functia onorifica intr-o fundatie sau a fi fondatorul unei fundatii nu este considerat incompatibilitate sau conflict de interese decat eventual daca Fundatia castiga fonduri sau alte foloase din functia pe care o detin ca secretar e stat, iar in situatia actuala nu este cazul.

Citeşte şi: Acuzații grave după incidentul aviatic de la Cluj: 'Era zăpada de un metru pe pistă'

Legiuitorul, a dorit sa protejeze fundatiile si asociatiile de persoane care sa intre in consiliul director si care sa se foloseasca de respectiva fundatie sau asociatie in folosul institutiei pe care o conduce, insa in situatia Fundatiei pentru SMURD, chiar numele acestei entitati arata in mod explicit scopul ei si anume sprijinirea activitatii SMURD. Totodata legiuitoul nu prevede nici o masura sau sanctiune in cazul respectiv, nu precizeaza daca persoana respectiva este pasibila de amenda sau daca Fundatia este pasibila de amenda si nici nu precizeaza daca persoana ramane in consiliu cu ce poate fi aceasta acuzata, incompatibilitate sau conflict de interese! Din momentul din care in Legea ce trateaza problema incompatibilitatilor si conflictelor de interese nu exista referire la astfel de situatie consider ca interpretarea jurnalistilor de la Curentul ca fiind una total deplasata!

Ieri, in urma publicarii listei sponsorizarilor la IGSU, unele entitati jurnalistice au reactionat cu mirare ca IGSU are ca sposnsor principal Fundatia pentru SMURD care a donat echipamente catre pompieri si implicit catre SMURD. O "jurnalista" de la o publicatie online ne trimite o serie de intrebari prin care doreste sa inteleaga de ce Fundatia pentru SMURD sprijina acest serviciu si ce foloase a obtinut Fundatia pentru SMURD din donatiile respective, pentru ca in mentalul nostru nu poti face ceva daca nu obtii foloase! De parca nu se stia faptul ca intreaga activitate a Fundatiei pentru SMURD, inca de la infiintarea ei, era si este destinata unui scop si anume dezvoltarea SMURD si sprijinul institutiilor in cadrul carora functionaeaza acest serviciu. Faptul ca Fundatia pentru SMURD a reusit sa doteze suplimentar echipajele SMURD cu echipamente, inclusiv cu un avion, si faptul ca Fundatia pentru SMURD a reusit sa creasca calitatea prin sprijinirea formarii personalului SMURD si construirea de centre de pregatire, faptul ca reusim sa dezvoltam infrastructura SMURD prin crearea de baze aeriene venind in sprijinul statului si implicit al beneficiarilor principali ai SMURD-ului si sitemului de urgenta si anume populatia, devine din ce in ce mai mult un subiect de atac si de denigrare din partea unor jurnalisti rau voitori, sau in cel mai bun caz gresit informati. Aceste atacuri nefondate au ca impact dezinformarea populatiei mai ales in perioada in care se ia decizia redirectionarii celor 2% din impozit. Acesta este si motivul pentru care in urmatoarea perioada voi reveni direct sau prin Fundatia pentru SMURD cu informari si explicatii care sa demonteze toate atacurile menite sa distruga munca imensa si rezultatele realizate in dezvoltarea SMURD si a sistemului de urgenta!", a încheiat Raed Arafat.

Vezi şi: Incident pe aeroportul din Cluj: Un avion cu 100 de pasageri a ieșit de pe pistă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.