Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un președinte din Uniunea Europeană, ținta spionilor ruși: La ce a recurs Moscova

spion

Un spion rus a încercat să recruteze responsabili ai serviciilor de securitate lituaniene pentru a instala dispozitive de ascultare în locuinţa şi birourile preşedintei lituaniene Dalia Grybauskaite, a anunţat vineri parchetul lituanian.

Acesta este un nou episod dintr-o serie cazuri de spionaj specifice "războiului rece" în care sunt implicaţi cetăţeni ruşi pe teritoriul ţărilor din flancul estic al NATO, pe fondul intensificării tensiunilor între Occident şi Moscova, notează AFP.

Citește și: DEZVĂLUIRI din intimitatea Simonei Halep

Identificat doar ca agentul N.F. din Serviciul Federal rus de Securitate (FSB), cetăţeanul rus a fost acuzat de spionaj, de falsificare de documente şi de trecerea ilegală a frontierei, potrivit unui comunicat al parchetului lituanian.

Eforturile de recrutare au vizat responsabili ai serviciilor de securitate, "în încercarea de a instala dispozitive speciale de ascultare" în casa şi birourile preşedintei Dalia Grybauskaite.

Citește și: Un ministru mincinos: Bostan, prins cu minciuna! DOVADA AUDIO că l-a mințit pe Cioloș, dar și pe români

Cetăţeanul rus se află în arest din aprilie 2015. El a fost arestat într-un tren care mergea de la Kaliningrad în Belarus.

Anunţul parchetului lituanian survine cu opt zile înainte de summitul NATO de la Varşovia, esenţial pentru consolidarea prezenţei militare fără precedent a NATO pe flancul estic, începută după izbucnirea conflictului din Ucraina.

Citește și: Cum îl lăuda academicianul Solomon Marcus pe Marius Bostan, ministrul care i-a numit imbecili pe profesori

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi NATO că doreşte să atragă Rusia într-o "cursă a înarmării" frenetică şi să distrugă "echilibrul militar" stabilit în Europa după prăbuşirea URSS, o acuzaţie respinsă ferm vineri de Juozas Olekas, ministrul lituanian al apărării.

"Prezenţa NATO restabileşte echilibrul, pentru că în ultimul deceniu Alianţa Nord-Atlantică şi-a redus capacităţile sale de apărare, în timp ce Rusia şi-a crescut capacităţile (de apărare) şi şi-a atacat vecinii", a declarat Olekas pentru AFP citată de agerpres.ro.

Citește și: A umplut o piscină cu 6 tone de Coca-Cola și a pus găleți cu Mentos: A ieșit o NEBUNIE / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.