Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un presupus complice al autorilor atentatului de la Barcelona a fost plasat în arest preventiv

ciocanel judecator

Un marocan suspectat că ar fi ajutat celula jihadistă responsabilă de atentatele din august de la Barcelona şi Cambrils, soldate cu 16 morţi, a fost plasat luni în arest preventiv, a informat justiţia spaniolă, relatează AFP. Potrivit deciziei Tribunalului Audienţei Naţionale, instanţa spaniolă specializată în dosare de terorism, Said ben Iazza a furnizat actele sale de identitate membrilor celulei. Cu aceste documente, ei au cumpărat 340 de litri de peroxid de hidrogen şi au închiriat un vehicul cu care au transportat această substanţă folosită la fabricarea de TATP, un exploziv deseori utilizat de gruparea Statul Islamic (SI), cea care a revendicat atentatul de la Barcelona.

Anchetatorii au stabilit că Said ben Iazza s-a aflat în contact cu 'cel puţin doi dintre principalii membri ai celulei teroriste - Younes Abouyaaqoub şi Mohamed Hichamy', potrivit ordinului de arest preventiv. Ministerul de Interne a anunţat vineri arestarea sa, precizând că suspectul are 24 de ani şi locuieşte în Spania. El este acuzat de 'colaborare cu un grup terorist', o infracţiune care se pedepseşte cu 5 până la 10 ani de închisoare. Detenţia sa provizorie a fost decisă din cauza riscului că suspectul ar putea fugi sau ar putea distruge probe.

Datele de localizare a telefonului său mobil au determinat că marocanul a vizitat de cel puţin trei ori casa din Alcanar unde celula pregătea explozibili, inclusiv în luna august 'atunci când fabricarea materialului exploziv era practic finalizată', a afirmat judecător. Potrivit acestuia, autorii 'ar fi putut fabrica între 80 şi 120 de kilograme' de TATP, exploziv artizanal denumit 'mama lui Satan' şi folosit deseori de Statul Islamic deoarece materialele din care este fabricat sunt uşor de găsit în comerţ. Pe 16 august, cu aproximativ 24 de ore înainte de atacurile comise la Barcelona şi în staţiunea Cambrils în Catalonia, casa din Alcanar a fost distrusă în întregime de o explozie accidentală, omorând doi dintre membrii celulei, inclusiv pe imamul Abdelbaki Es Satty, suspectat că ar fi fost 'creierul' atentatelor, conform Agerpres.

A doua zi, Younes Abouyaaqoub a intrat în plin cu o camionetă în zeci de oameni aflaţi pe bulevardul Ramblas din Barcelona. Alţi membri ai celulei au comis apoi un atac cu vehicul în staţiunea Cambrils.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.