Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor chinez l-a făcut DIAVOL pe Mao Zedong. Aşa şi-a terminat cariera

Mao Zedong

Un profesor chinez care a spus pe reţelele de socializare despre fondatorul Chinei moderne Mao Zedong că a fost ''un diavol'' a anunţat vineri că a fost dat afară de la o prestigioasă universitate din Beijing, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Mao, care a murit în 1976, este încă venerat în mod oficial de către Partidul Comunist de la putere, fiind considerat fondatorul Chinei moderne, iar figura lui apare pe fiecare bancnotă de yuan.

Citeşte şi: ATAC la securitatea naţională. Donald Trump este EXASPERAT de 'CÂRTIŢELE' de la Casa Albă

Shi Jiepeng, profesor asistent de chineză clasică la Beijing Normal University, a precizat că a fost concediat luna trecută. Shi ''a făcut de mult timp comentarii eronate online, care au un impact negativ în societate'', potrivit notei de informare în legătură cu demiterea sa, care a circulat online şi a cărei autenticitate a fost confirmată de către profesor pentru agenţia Reuters. În schimb, universitatea a refuzat să facă vreun comentariu.

Profesorul a fost atacat pe site-urile de stânga, spunându-se despre el că nu este patriot din cauza comentariilor pe microblogul său Weibo, unde nu numai că se referă la Mao ca la un diavol, ci spune că ţara sa ar trebui să lase deoparte cultura chineză şi să accepte total civilizaţia occidentală.

''De fapt, ceea ce eu am spus a fost ceva foarte moderat, ceva asemănător cu ce scria Lu Xun, dar departe de a fi atât de profund'', a declarat Shi pentru Reuters, referindu-se la un bărbat considerat fondatorul literaturii chineze moderne, care a scris deseori într-o mod critic despre cultura tradiţională chineză.

Citeşte şi: Demonstraţie de FORŢĂ a armatei ruse. A simulat INVAZIA R. Moldova - FOTO

Mao este extrem de respectat de către cei de stânga, care cred că ţara a devenit prea capitalistă şi inegală în ultimele trei decenii de reforme bazate pe economia de piaţă.

Măsurile represive împotriva a ceea ce spun şi ce cred cadrele didactice şi studenţii nu reprezintă ceva nou în China. Cursurile şi discursurile din universităţi, mai ales, sunt strict controlate de către guvern, care se teme de o repetare a protestelor prodemocraţie din 1989, care au fost conduse de către studenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.