Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un rus a fost condamnat în Lituania la zece ani de închisoare pentru spionaj

ciocanel judecator

Un tribunal lituanian a condamnat vineri la zece ani de închisoare pentru spionaj un cetăţean rus acuzat că a încercat să instaleze la sediul preşedinţiei lituaniene sisteme de ascultare pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, informează AFP. Această decizie ar putea realimenta tensiunile dintre Moscova şi Lituania, republică baltică membră a NATO şi UE. 'Acuzatul a lucrat pentru FSB, ale cărui activităţi includ serviciile de informaţii din afara Federaţiei Ruse', a afirmat judecătorul Regina Pociene.

Potrivit judecătoarei, rusul a folosit acte de identitate false pentru a traversa frontiera lituaniană de mai multe ori. Anul trecut, Parchetul lituanian l-a acuzat pe Nikolai Filipcenko, 40 de ani, că a încercat să recruteze responsabili din cadrul structurilor de securitate lituaniene, pentru a pune sub ascultare domiciliul şi birourile preşedintei Dalia Grybauskaite.

Judecătoarea a precizat că acuzatul a refuzat să-şi recunoască fapta în timpul audierilor care au avut loc în spatele uşilor închise. Avocatul lui, Galina Kardanovskaia, le-a declarat jurnaliştilor că 'el nu este de acord cu acuzaţiile', însă este 'prea devreme' pentru a spune dacă va face apel. Autorităţile lituaniene l-au arestat pe Filipcenko în aprilie 2015, într-un tren ce se deplasa dinspre enclava rusă Kaliningrad către Belarus, conform Agerpres.

Verdictul a fost dat la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a acuzat Rusia de 'comportament destablizator', într-un discurs susţinut la Varşovia. NATO a desfăşurat în jur de 1.000 de soldaţi în fiecare dintre cele trei republici baltice, precum şi în Polonia vecină, în urma escaladării tensiunilor cu Rusia. La rândul său, Kremlinul neagă orice ambiţie teritorială şi acuză NATO că vrea să încercuiască Rusia. Filipcenko este al doilea cetăţean rus condamnat pentru spionaj în acest an în Lituania. În 2015, tribunale din Rusia au condamnat doi cetăţeni lituanieni pentru spionaj.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.