Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un soldat nord-coreean a reușit să se STRECOARE și să treacă pe jos frontiera în Coreea de Sud

www.theguardian.com

Un militar nord-coreean a dezertat joi, traversând pe jos zona demilitarizată (DMZ), în pofida faptului că aceasta reprezintă unul dintre sectoarele cele mai fortificate din lume, care marchează graniţa cu Coreea de Sud, a anunţat Statul Major Interarme sud-coreean (JCS), potrivit AFP şi Reuters.

Soldatul a traversat această zonă puternic minată în partea sa de centru-est în jurul orei 01:00 GMT, conform JCS. Niciun foc de armă nu a fost tras. "El a fost arestat şi este interogat", a precizat Statul Major.

Citește și: Amnesty acuză Sudanul de atacuri cu arme chimice în Darfur

Sunt extrem de rare situaţiile în care militari nord-coreeni riscă să treacă DMZ, ultimul vestigiu al Războiului Rece, frontieră păzită de zeci de mii de soldaţi de ambele părţi.

Ultima dezertare cunoscută de acest tip datează din iunie 2015, când un tânăr soldat nord-coreean s-a predat trupelor sud-coreene la Hwacheon, la nord-est de Seul.

Frontiera cu o lungime de 248 de km, care desparte în două Peninsula Coreeană, a fost fixată la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953).

Întărită cu sârmă ghimpată şi garduri electrice, ea constituie o zonă tampon largă de patru kilometri între cele două ţări, care nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.

Sute de nord-coreeni îşi părăsesc ţara în fiecare an. Cei mai mulţi o fac străbătând frontiera mult mai permisibilă cu China, după care ajung în Coreea de Sud tranzitând ţări din Asia de Sud-Est, anunță Agerpres.

În septembrie 2013, armata sud-coreeană a împuşcat un sud-coreean de 47 de ani care încerca în mod ilegal să treacă în Nord, traversând râul Imjin, care constituie în unele locuri frontiera occidentală între Nord şi Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.