Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un SRI paralel. Se pregătește reînființatea temutei `Doi s’ un sfert`

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

Multă lume s-a uitat lung atunci când în plină emisiune televizată la o oră de maximă audiență domnul Iulian Fota, Director al Academiei Naționale de Informații, a spus în clar că `RĂZBOIUL SE DUCE ÎNTRE PSD ȘI NOI`. În aceste condiții se pregătește o mișcare care ar reduce drastic din puterile SRI, totul pe fondul `războiului civil surd` care se instalează în țară.

Vezi și: Nicușor Dan ȘOCHEAZĂ: 'Nu-mi aduc aminte ce am făcut cu banii'

Noua Putere se pregateste însă pentru „confruntarea secolului” in razboiul pe viata si pe moarte pe care il duce cu sistemul.

”De aceasta data insa, probabil si cu lectia invatata dupa faza cu gratierea, planul pare mult mai bine pus la punct, tintind chiar „inima dusmanului” si anume statutul ofiterului de informatii din cadrul SRI. Pentru ca, fiind constienti acum ca ar fi fost prea riscant sa schimbe dintr-odata legea speciala de functionare a principalului serviciu secret al tarii, consilierii aflati in spatele acestei strategii vor recurge la o stratagema exact opusa  celei aplicate pentru gratiere si modificarea Codului penal. Asa ca Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei de Control a SRI nu pierde niciun prilej public pentru a anunta, printre altele, ca a deschis discutiile cu privire la statutul ofiterului de informatii, subiect pe care il va supune unei largi dezbateri publice. Si astfel este ca si pregatita intrarea la rupere, „cu ranga”, vorba procurorilor anticoruptie atunci cand ei insisi se grabesc cu cate o speta, la agentii acoperiti din „campurile tactice” ale SRI-ului…”, susține jurnalistul Cătălin Tache în National.

Războiul este unul adevărat și a devenit și mai aprigă după ce ofensiva PSD a început cât se poate de prost cu OUG 13 pe care a fost nevoit să o anuleze după protestele masive din țară. Statutul ofițerului de informații deschide o adevărată cutie a Pandorei, iar omul cheie este șeful Comisiei de Control al SRI. Acesta pare să aleagă o cale mai puțin belicoasă ca cea a colegului său de partid Florin Iordache, care prin modul în care a acționat în Cazul OUG 13 să bage partidul în trepidații. Vor fi consultări ample și se vor propune variante din țări partenre care vor încerca să limiteze la maxim abuzurile de care sunt acuzați acum serviciile speciale românești.

Operațiunea ar urma să fie una mai complexă și care ar putea include și niște deconspirări spectaculoase din presă, justiție, politică și societatea civilă pentru a pune presiune pe adoptarea noilor reguli. Contextul pare și el unul favorabil după ce șefa departamentului care gestionază acoperiții, generalul SRI Emilia Istode a ”căzut” în Scandalul Anaconda prin scurgerea în presă a unor fotografii sensibile (cu sprijinul ”prietenilor” de la SIE susțin unele voci din piață).

”Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, scopul viitoarei modificari legislative ar fi luarea unor masuri suplimentare pentru a nu mai putea fi monitorizati cu ajutorul unor „chichite” birocratice membrii anumitor categorii considerate vulnerabile, precum politicienii, demnitarii, magistratii si jurnalistii. Ceea ce legea prevede si acum foarte clar. Numai ca, exact ca si in cazul DGPI, se vorbeste despre formarea unei adevarate „cutume” privind transformarea acestora in adevarate „tinte in miscare” pentru operatiuni paralele de filaj. De cele mai multe ori pe baza unor mandate obtinute fie pentru anchete „in rem” si formarea astfel a unei „hore” cat mai mari de suspecti, fie cu mandat pe siguranta nationala. Sub pretextul ca unii dintre cei vizati ar putea fi la „celalalt capat” al furnizarii unor informatii clasificate din sistem. Ce-i drept, tot prin aceste metode undeva la limita legii au fost finalizate si unele dintre cele mai spectaculoase dosare de pana acum, astfel ca subiectul este mai mult decat delicat. Insa se intentioneaza ca mandatele sa nu mai fie date pe perioade lungi de cate si sase luni si acest lucru ar putea sa nu mai fie apanajul unui singur judecator, ci a unui complet de trei magistrati, drept masuri suplimentare de garantie a obiectivitatii unor astfel de monitorizari pe domenii sensibile.”, susține sursa citată.

În acest timp se pare că și războiul surd din SRI pe locul lăsat liber de Florian Coldea face loc atacului PSD care ar viza o redistribuire a unor atribuții ale SRI către DIPI, adică reînființarea temutului ”Doi s’ un sfert”. Și din acel moment războiul devine generalizat prin intermediul a două structuri care vor fi sensibil egale ca și putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.