Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un vis îndrăzneț prinde contur în Baia Mare: Capitală Europeană a Culturii 2021

chereches

Finlandeza care a dezvoltat cel mai bun proiect din cadrul acestui program european, Turku 2011, cooptată în echipa din Baia Mare

Capitala Maramureșului este un oraș cu o istorie și tradiții unice în țară, care a reușit în ultimii trei ani să atragă atenția întregii Europe. Baia Mare este de câțiva ani un oraș care îndrăznește să viseze și să îndeplinească deziderate mărețe. Cea mai recentă țintă luată în vizor de administrația publică locală, titlul de Capitală Europeană a Culturii, pe care Baia Mare își dorește să îl obțină în 2021.

O primă mișcare inteligentă a fost aducerea unei experte în programul Capitalelor Europene ale Culturii, finlandeza Suvi Innila, care a reușit să genereze unul dintre cele mai bune proiecte din cadrul acestui program, Turku 2011. Finlandeza s-a alăturat echipei din Baia Mare, oraș în care a fost prezentă la finalul săptămânii trecute. Suvi Innila este în acest moment coordonator al Centenarului Independenței Finlandei, în cadrul cabinetului prim - ministrului Finlandei și va ajuta autoritatea locală să pregătească un proiect câștigător.Baia Mare își propune să devină un pol turistic și cultural de importanță națională și europeană, fapt pentru care autoritatea locală își propune să promoveze participarea comunității la actul cultural, pentru a-și armoniza dezvoltarea socio - economică. Obținerea acestui titlu pentru Baia Mare ar avea o relevanță majoră, urmând ca orașul să își modifice traiectoria și rolul la nivel național și european într-un mod pozitiv și sustenabil. Proiectul cu care va participa Baia Mare în această competiție, realizat cu sprijinul finlandezei Suvi Innila, va fi depus în cadrul concursului de preselecție organizat de Ministerul Culturii în luna octombrie a acestui an.

 

Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare

“Am dorit foarte mult să ne inspirăm din proiecte de succes și nu orice fel de proiecte de succes ci unice, emblematice, recunoscute a fi cele mai bune. Este și un vis al nostru de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Este un parcurs pentru dezvoltarea orașului. Cred foarte mult că este o poveste despre ceea ce vom fi și nu despre ceea ce am fost sau suntem. Bineînțeles, ne inspirăm din valorile noastre tradiționale, din valorile noastre din trecut, din ceea ce ne-au lăsat moștenire cei care au creat acest oraș, dar este foarte important ce facem în viitor, cum implicăm comunitatea în relația cu mediul cultural și cel artistic, cum generăm p platformă de industrii creative foarte solidă, cum generăm un mediu academic în zona artelor, cum facem ca Baia Mare în 2021 să fie o emblemă, un model în această zonă de intersecție între România, Ungaria și Ucraina, pentru tot ceea ce înseamnă Europa”.

content-image

Titlul de Capitală Culturală Europeană este acordat, în fiecare an, unui număr de două orașe din două state membre pentru găzduirea unui program cultural complex care celebrează unitatea în diversitate, ca un principiu fundamental al spiritului european. Programul este recunoscut pentru capacitatea sa de a schimba dinamica economică a orașelor gazdă, având un rol de catalizator al regenerării urbane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.