Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Undă de ȘOC în Marea Britanie: expertul care PROFEȚEȘTE dezastrul după Brexit

Brexit

Un fost negociator al Marii Britanii la Bruxelles, Steve Bullok, lansează o adevărată undă de șoc în Marea Britanie. Într-un articol din The Independent acesta explică urmările catastrofale pentru piața britanică, în urma Brexit-ului.

Citește și: ȘTIREA ZILEI DNA cere URMĂRIREA PENALĂ a unui fost ministru: Klaus Iohannis va decide

Citește și: Cristoiu, dezvăluiri din emisiunea de la TVR: 'Sorin Grindeanu ezită să treacă o linie roșie în materie de secrete'

*Cine şi-ar fi dat seama că aparent obscurul Tratat Euratom va pune în pericol nu doar industria nucleară a Marii Britanii, ci şi aprovizionarea cu izotopi medicali pentru tratarea cancerului?

*A înţeles cineva că implementarea unui nou sistem informatic vamal nu va fi gata la timp, dar şi ce anume ar presupune acest lucru?

*A fost cineva conştient că operatori aerieni britanici, precum EasyJet vor trebui să se stabilească într-un stat membru UE, iar Ryanair îşi va muta avioanele în UE 27, din cauza ieşirii din acordul Open Skies?

Asemenea întrebări deschid radiografia dură pe care autorul, Steve Bullok, o face negocierilor propriu-zise pe care Londra, într-un articol semnat pentru The Independent. Negocieri pe care Regatul Unit e nevoit să le ducă acum cu Uniunea Europeană şi statele membre şi care vor pune în lumină capacitatea limitată a ţării de a se descurca pe cont propriu într-o varietate copleşitoare de domenii.

Potrivit acestuia, după Brexit, mari ONG-uri britanice, precum Oxfam, nu vor mai putea accesa fonduri europene, în condiţiile în care doar statele membre sunt eligibile pentru implementarea programelor de ajutor ale UE.

„Ştiu bine asta, întrucât am fost negociator al Regatului Unit”, întăreşte Steve Bullok.

Urmările? ONG-urilor britanice le va fi tot mai greu, la fel şi companiilor, iar ţările în curs de dezvoltare vor avea acces la un bazin mai restrâns de expertiză.

„Există, literalmente, sute de asemenea zone în care efectele Brexitului se vor dovedi a fi în detrimentul Marii Britanii. Toate vor trebui rezolvate sau atenuate de guvernul britanic în negocierile pe marginea Brexitului”, avertizează Bullok.

Mai mult, constată autorul, părăsind Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, Regatul Unit nu va avea capacitatea de a-i „certifica pe cei care repară avioanele. „Da, aţi auzi bine”, completează, nu fără o umbră de ironie, expertul britanic.

Nu în ultimul rând, se mai întreabă acesta, cum va putea rămâne Marea Britanie pe piaţa energetică internă a UE, când pare că importă mai multă energie din Uniunea Europeană, şi ce se va întâmpla dacă nu va rămâne?

Cum rămâne cu Sistemul de Tranzacţionare a Emisiilor, cu patentele şi drepturile de proprietate intelectuală, cum rămâne totodată cu standardele alimentare, cu certificările din domeniul medical, cu Europol, iar lista poate continua?

Iar dincolo de îngrijorările legate de volumul uriaş de dosare pe care negocierile pentru ieşirea propriu-zisă a Marii Britanii din UE, criticile lui Steve Bullok se îndreaptă şi spre retorica Executivului de la Londra, axată pe ideea că nu şi-a dat nimeni seama de anvergura provocărilor generate de Brexit.

O retorică lipsită de temei, susţine autorul, în condiţiile în care fluxul de experţi care graviteată în jurul autorităţilor centrale de la Londra e consistent şi a furnizat din timp informaţii şi prognozele necesare.

„Unii au ştiut toate aceste lucruri, dar ei sunt doar experţi, ca atare au fost ignoraţi”, sună diagnosticul fostului oficial britanic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.