Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Undă verde de la CSM pentru Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor

csm

Comisia 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit proiectul de OUG privind interceptările, iar punctul de vedere cu observaţii a fost transmis Ministerului Justiţiei, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare. 

Aceleaşi surse au susţinut că proiectul de OUG a fost discutat în Comisia 1 din cadrul CSM, alcătuită din mai mulţi membri ai Consiliului, fiind însuşit textul actului normativ. Punctul de vedere a fost înaintat la Ministerul Justiţiei, împreună cu câteva observaţii minore, de formă, şi care nu vizează fondul modificărilor, au adăugat sursele citate. 

Potrivit acestora, în cadrul analizei, Comisia CSM a avut şi o opinie exprimată de Direcţia Legislaţie din cadrul instituţiei. 

Sursele au mai spus că actul normativ va fi înaintat şi Plenului CSM, pentru a emite avizul consultativ. 

Plenul CSM are şedinţă programată pentru 17 martie. 

Un draft de proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, elaborat după decizia CCR privind interceptările, prevede că procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei. Pentru realizarea activităţilor, se arată în proiect, procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea datelor şi informaţiilor colectate. 

Potrivit proiectului, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligaţi să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică. 

De asemenea, se prevede în proiectul de OUG, semestrial sau ori de câte ori este nevoie, preşedintele sau unul dintre judecătorii anume desemnaţi de către acesta verifică modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală

Totodată, Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor, în condiţiile legii. 

De asemenea, în proiect se prevede completarea legii referitoare la organizarea şi funcţionarea SRI. Astfel, modificările vizează că pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. În acelaşi timp, se prevede în draft, ''la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice, în scopul executării supravegherii tehnice''. Condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare, mai prevede proiectul de OUG. AGERPRES

Vezi și: Raluca Prună anunță soluția pentru continuarea interceptărilor: Vom face tot cu suportul SRI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.