Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde a greșit premierul Tudose

Inquam Photos / George Calin
dragnea tudose

stiripesurse.ro vă prezintă principalele subiecte din presa zilei, având ca temă centrală o analiză a conflictului dintre premierul Mihai Tudose și liderul PSD Liviu Dragnea.

Hotnews:

Aici a gresit putin premierul Tudose. Nu si-a adaptat discursul la obiective, nu si-a disimulat actiunile in asa fel incat sa castige increderea baronilor si liderilor PSD. Trebuia sa-i traga pe sfoara, sa-i abureasca, cel putin pana pune mana pe partid, asa cum au facut altii inaintea lui.
Repet, nu de simpatia publicului are acum nevoie Tudose, ci de sustinerea pesedistilor din tara, daca o poate obtine. Misiune grea, preluarea unui partid ca PSD reclama multa abilitate, inteligenta politica si talent actoricesc.
Victor Ponta, de pilda, se pricepea ceva mai bine sa vorbeasca pe placul pesedistilor si sa nu livreze mai nimic din promisiunile fluturate pe sub nasul lor. Fostul premier si-a pastrat pana azi o buna imagine in partid, desi pe vremea lui au fost decimati baronii, dar in afara de mult latrat in gol n-a muscat din justitie cu furia  lui  Dragnea si Tariceanu de astazi.
Oricat de cinic suna, nici un lider PSD cu agenda corecta asumata public nu va reusi sa preia vreodata de unul singur puterea in partid. Vad multi comentatori care asteapta de la Tudose chiar mai mult, un fel de ofensiva de tip Macovei daca se poate.
Asa ceva nu este doar nerealist, ci si total ineficient. Premierul Mihai Tudose ar sfarsi chiar mai repede decat Grindeanu. Ar fi o prada usoara pentru Liviu Dragnea. Acesta este motivul pentru care liderul PSD trage acum de timp: cauta sa le arate baronilor ca Tudose nu e ce trebuie, ca n-are ce sa le ofere si ca in realiate joaca pentru adversari. Pentru a-l demasca, Dragnea are nevoie doar de putin timp, putin de tot. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Diplomatul trimis de Kiev în România povestește că el însuși nu a vorbit limba ucraineană până la 14 ani, fiindcă provine dintr-o familie din zona Lugansk. Oleksandr Bankov speră că noua Lege a educației nu va opri „cursul ascendent“ al relațiilor dintre București și Kiev.
Pe de altă parte în privința Crimeei, peninsulă anexată de Rusia în 2014, ambasadorul ucrainean spune că acest spațiu a devenit „foarte periculos“ pentru riveranii Mării Negre: „Crimeea se transformă acum într-o bază militară foarte mare (…) înțelegem acest lucru din toate mesajele pe care le primim: din felul în care sunt interzise orice activități civice acolo, din activitatea FSB, din felul în care se încalcă drepturile tătarilor.“
„România liberă“: Ministrul Educației, Liviu Pop, a negociat la Kiev anumite amănunte din viitoarea Lege a învățământului preuniversitar. În ce sens ar putea aceas-tă lege să îndulcească prevederile Legii-cadru a educației, prin care, treptat, învățământul în limbile minorităților din România se va restrânge?
Oleksandr Bankov: Din discuțiile avute la Kiev a rezultat deschiderea părții ucrainene pentru propunerile părții române în ceea ce privește învățământul secundar. Nu e vorba despre rectificări la legea adoptată deja, ci doar de unele clarificări pe care le vom aduce prin Legea învățământului secundar, în sensul proporțiilor care se vor introduce. Partea ucraineană a propus astfel introducerea graduală a învățământului în limba ucraineană în școlile minorităților după cum urmează: în clasa a V-a 30% din predare va fi în limba ucraineană și 70% în limba minorității respective, în limba română în cazul despre care vorbim. Gradual, orele în limba ucraineană vor crește în așa fel încât în clasa a XII-a ajungem la 70% în limba ucraineană și 30% în limba română. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

După primii paşi făcuţi în direcţia acceptării că multinaţionalele şi supermarketurile vând în Europa produse cu standarde duble de calitate, mai ridicate în Vest şi mai slabe în Est, Comisia Europeană are acum în vedere legi noi pentru protejarea fermierilor de marii retaileri. Supermarketurile insistă că nu sunt profitori, scrie Politico.
Comisia Europeană a ezitat mult timp cu răspunsurile la plângerile din partea fermierilor că nu au aproape niciun fel de putere de negociere cu retaileri mari precum Carrefour din Franţa şi Tesco din Marea Britanie.
Principala cerere a fermierilor este ca UE să implementeze legi care să pună capăt practicilor comerciale neloiale precum plăţi întârziate din partea lanţurilor de magazine şi contracte abuzive.
Până acum, CE a încercat să se prezinte ca un intermediar neutru în această dispută complexă în care elementul principal este lanţul de aprovizionare alimentar.
Situaţia s-a schimbat zilele trecute când comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a lansat un atac neaşteptat asupra supermarketurilor şi a anunţat că are ca ţintă crearea unei legislaţii care să-i protejeze pe fermieri de capriciile retailerilor. Din discursul lui Hogan s-a înţeles clar pe cine trebuie dată vina.
„Concret, în special supermarketurile se bucură de «superputere» datorită efectului dublu al creşterii globalizării şi al nivelului ridicat de concentrare din Europa“, a spus comisarul. „Aceasta le dă un avantaj disproporţionat asupra producătorilor.“ (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Duminică, 15 octombrie, Austria votează din nou. După ce, la alegerile prezidenţiale recente, „Edelweiss” a fost la câteva procente de un şef al statului provenind dintr-un partid extremist, fiind vorba de un politician care a umblat cu pistolul la cingătoare în campanie, iată că alegerile parlamentare ar putea restructura sistemul de partide al ţării şi implicit formula de guvernare.
Din fericire, avem indicii credibile că nu vor câştiga extremiştii de la aşa-zisul Partid al Libertăţii (FPÖ), care se vor opri undeva în jur de 25%, poate chiar mai puţin, oricum în luptă strânsă cu Partidul Social-Democrat pentru locul al doilea. Rămaşi pe poziţia a treia şi după contre foarte dure cu popularii în campania electorală, social-democraţii ar putea decide, ca şi în Germania, că e mai bine să treacă în opoziţie, pentru a se reface politic.
Sprijinit pe un scor probabil de 30-32% obţinut de Partidul Popular (conservator), tânărul Sebastian Kurz, actualmente ministrul de Externe al cabinetului condus chiar de contracandidatul său Kern, ar putea deveni, la numai 31 de ani, cancelarul Austriei. Verzii ar veni probabil pe locul al patrulea, cu circa 5%, şi ei la concurenţă, la rândul lor, cu alte două partide mici.
Acestea fiind tendinţele, cu plusul sau minusul de 2-3 procente date de mobilizarea diferită la vot a partidelor, se pare că, dacă nu se va reface Marea Coaliţie, cooptarea extremiştilor de la Partidului Libertăţii la guvernare devine inevitabilă. În istoria recentă a Austriei, participarea extremiştilor la guvernare nu ar fi însă chiar o noutate. În 2000 de exemplu, cooptarea aceluiaşi partid FPÖ la guvernare, pe vremea fostului lider Jörg Haider, a dus la adoptarea de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Austriei. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.