Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde găsiți femei de serviciu și șoferi cu pensii speciale? Alte anomalii grave ale sistemului public de pensii speciale necompetitive

Nu vreau să vă stric ziua, dar problema pensiilor speciale este și mai complicată decât a fost prezentată până în prezent, cu încă două ANOMALII, necompetitive, greu de ignorat de brațul investigațional al INACO:

1. Nu ajunge că parlamentarii, funcționarii publici și magistrații au pensii speciale stabilite prin legi speciale, dar aceste legi au fost atât de prost scrise și cu rea-intenție, încât astăzi:
– pensia specială de parlamentar se cumulează cu pensia specială de funcționar public (și nu sunt chiar puțini), respectiv
– pensia specială de parlamentar se cumulează cu pensia specială de magistrat (iar în acest caz, pentru aceiași ani de vechime se iau adeseori pensii speciale din ambele fonduri).
De ce? Pentru că legea permite! Pentru că au lăsat intenționat orificiile deschise și beneficiarii sug de la mai multe bugete speciale odată. Erorile s-au făcut în anul 2015 prin Legea 215 și Legea 130.

2. Din cei 691 de angajați parlamentari care primesc pensii speciale, să nu rămâneți vă rog paralizați mental, dar femeile de serviciu și șoferii care au lucrat sau lucrează la Parlament primesc pensii speciale, mai mari decât pensiile unui profesor sau medic. Nu că nu aș avea respectul profesional cuvenit pentru ei, din contră, sunt absolut necesari pentru buna funcționare instituțională, dar nu are ce căuta pensia specială doar pentru privilegiul de a fi lucrat pentru isntituția parlamentară față de oricare altă femeie de serviciu sau șofer din alte instituții publice sau societăți private. Mai grav, și în această instituție publică activează persoane care s-au pensionat și primesc pe lângă pensia specială și salariu în continuare. Încă o chestiune „specială”: funcționarii publici parlamentari (la care se includ prin adiție și șoferii, personalul de serviciu) beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public, așadar, un drept cu 5 ani înaintea celorlalți.

În luna iunie a anului 2017, situația numărului de pensionari speciali din sectorul civil arată ca în poza atașată, cu un total de 8.615 persoane care primesc pe lângă drepturile cuvenite din cotizațiile proprii la fondul public de pensii (BASS) de 18,7 milioane lei și o subvenție specială de la stat (BS) de 54,8 milioane lei – adică din taxele și impozitele plătite la bugetul țării de către cei care muncesc și consumă. Așa se face că pensiile medii speciale ale acestor civili se ridică între 3.432 de lei/lună (în cazul funcționarului public și parlamentar) și 10.863 de lei/lună (pentru aviația civilă).
Știți ce înseamnă subvenția de 54 de milioane lei de la bugetul de stat pentru cei 8 mii de persoane speciale și ceva? Peste o treime din subvenția acordată de la bugetul de stat pentru indemnizațiile sociale pentru 1 milion de pensionari (214 mii agricultori și 795 de mii de asigurări sociale de stat), conform calculelor mele pe baza datelor oficiale făcute publice de Casa Națională de Pensii la rubrica statistici aferente plății pensiilor pentru luna iunie 2017.

Sursa: brațul investigațional INVESTGATE al think-tank-ului INACO - Inițiativa pentru Competitivitate: http://inaco.ro/anomalii-ale-sistemului-public-de-pensii-speciale-necompetitive/

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.