Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde se mută războiul pe Codul Penal. Cum și-a urcat Dragnea în cap partidul după victoria străzii

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea Sorin Grindeanu

Strada a câștigat prima bătălie în războiul ordonanțelor pe justiție, dar PSD se repliază și caută să câștige războiul. Chiar dacă Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanţa de urgenţă care a modificat Codul Penal în favoarea inculpaților, în Parlament conflictul se va decide în mod decisiv – fie noua ordonanță va fi adoptată sau respinsă de către actuala majoritate – fie se va veni cu un nou proiect de lege asumat de viitorul ministru al Justiției căutat acum asiduu de PSD. Deasupra tuturor, sesizată din trei direcții pe această temă, CCR poate,  prin votul dat de judecătorii săi, fie să pună cruce proiectului Puterii, printr-o decizie de neconstituționalitate, fie să dea undă verde introducerii unei noi definiții pentru abuzul în serviciu care, coroborată cu prevederile unei alte ordonanțe controversate să ofere celor abonați la fondurile publice, să ofere filtrul prin care demnitarii și aleșii locali  pot scăpa de responsabilitatea propriilor decizii și semnături în alocarea discreționară a acestor bani.

Cu peste jumătate de milion de oameni în stradă, Sorin Grindeanu caută să-și asigure supraviețuirea ca premier și implicit, cea politică. Presat de aleșii locali, dar și de colegii cu probleme actuale în justiție, prim-ministrul a picat la primul test la care a fost pus de către conducerea PSD și caută acum să-l transforme pe ministrul Florin Iordache în principalul și unicul responsabil pentru eșecul provocat de repeziciunea cu care s-a venit cu cele două proiecte privind grațierea și dezincriminarea abuzului în serviciu.

În paralel, PSD caută să recupereze terenul pierdut, atât pe plan intern , cât și extern – un guvern izolat politic și diplomatic, cu uși închise în nas în Vest, nu are cum să ajute intereselor PSD pe termen mediu și lung. De aici și noua schimbare în strategia celor de la Putere – în frunte cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, se încearcă să se impună pe agenda publică ideea dezechilibrării raportul de forțe între principalele instituții din România, cu încălcarea principiului separației puterilor în stat, în specială de către instituțiile din domeniul justiției și cu concursul serviciilor secrete. Tema, atât de dragă liderului ALDE și în anii trecuți și-a dovedit lipsită de efect, dar reprezentanții actuali majorități speră măcar în deturnarea pe moment a presiunii opiniei publice pentru a avea timp să vină cu o nouă strategie în Parlament pentru o modificare a Codurilor penale și de procedură penală, astfel încât să nu se mai trezească cu noi proteste de stradă de magnitudinea celor din săptămâna trecută.

Noile audieri care vor avea loc la nivelul comisiei SRI, controlată de PSD, servesc acestui plan. Șeful SRI, dar și reprezentanți ai Jandarmeriei și ai MAI, vor fi audiați pentru a elucida modul în care s-au desfășurat recentele proteste de stradă. PSD este în căutarea oricărui indiciu care ar putea servi scenariului bazat pe ideea unui complot menită să destabilizeze actualul sistem și să-i răstoarne de la putere pe cei legitimați prin votul de la recentele alegeri parlamentare.

În paralel, se merge și pe cartea reasigurării climatului de stabilitate. Idee pe care o regăsim până și în motivarea care a însoțit ordonanța de abrogare. „Au existat foarte multe reacţii, nu numai în ce priveşte fondul actului normativ, cât şi în ce priveşte modalitatea de adoptare a acestuia, actul normativ menţionat a suscitat un real interes în rândul cetăţenilor României, aceştia înţelegând să se implice activ nu numai prin participarea la dezbaterea publică în perioada prealabilă adoptării, dar şi prin susţinerea ideilor în cadrul unor manifestări publice“, a explicat Executivul Grindeanu, marșând și mai mult pe punctajul PSD referitor la tema unui așa-zis război civil.

Tehnic vorbind, prin abrogare OUG 13 nu va mai intra în vigoare pe data de 10 februarie. Nu înseamnă însă că nu există unele riscuri ce pot apărea odată presiunea străzii dezarmată prin gestul lui Grindeanu. Chiar dacă a fost publicată în Monitorul Oficial, ordonanța de abrogare va ajunge în noul legislativ. PSD are majoritate în Parlament și posibilitatea numerică de a respinge , prin vot, noua ordonanță de urgență, lăsând posibilitatea ca dezincriminarea abuzului și neglijenței în serviciu să-și facă efectele.

PSD are însă de-a face un obstacol decisiv. Totul depinde de CCR. Deși avem un act normativ prin care s-a decis abrogarea ordonanței buclucașe, judecătorii Curții tot trebuie să se pronunțe pe cele trei sesizări formulate de CSM, Președinție și Avocatul Poporului. O eventuală decizie nefvaorabilă a Curții va lăsa PSD fără posibilitatea vreunei pârghii de acțiune și va stopa, cel puțin temporar, eforturile făcute de acest partid în direcția dezincriminării unor fapte asociate corupției. Tocmai pentru că se așteaptă mai întâi decizia judecătorilor CCR, problema noi ordonanțe de abrogare nu va fi tranșată în legislativ până când nu se va cunoaște natura acestei decizii, ne-au explicat surse din PSD. Numai dacă va fi emisă o decizie de neconstituționalitate, PSD va decide aprobarea ordonanței de abrogare.

Cu toate acestea, social-democrații, speră într-o soluție a Curții care să incrimineze doar forma, nu și fondul problemei. Din această cauză, conducerea PSD caută la această oră un nou ministru al Justiției care să vină cu un proiect de lege în Parlament pentru modificarea Codului Penal, pornind de la deciziile CCR în materie ca punct de pornire, susțin surse din interiorul acestui partid.

Pentru Liviu Dragnea, războiul nu se mută numai în Parlament, ci și în propriul partid. Cu obrazul pierdut și cu autoritatea știrbită de protestele de stradă și de modul în carea preferat să-l lase în off-said pe Grindeanu, Dragnea nu mai este văzut în PSD ca liderul omnipotent. Mai mult, potrivit surselor citate, Dragnea este prins la mijloc între tabăra celor care au numai de pierdut în urma cedării în fața presiunii străzii și gruparea liderilor din teritoriu, nemulțumiți de modul în care șeful de partid a decis componența noului Guvern numai din proprii oameni de încrederea sau ai apropiaților săi, și care acum se pregătesc să-și ia revanșa pentru că au fost excluși de la masa guvernării deși au pus osul la treabă în campania electorală. Potrivit surselor citate, deja unii social-democrați caută omul capabil să i se împotrivească lui Dragnea și, de ce nu, să-l poată răsturna în cadrul unui viitor Congres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.