Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unele dintre cele mai mari bănci din lume au dezvoltat în colaborare cu compania R3 un sistem de plăţi bazat pe tehnologia blockchain

banca, imprumut

Un număr de 22 dintre cele mai mari bănci din lume, între care Natixis, Barclays, HBSC şi Commerzbank, au dezvoltat împreună cu compania R3, specializată în tehnologie financiară, un sistem internaţional de plăţi care permite tranzacţionarea valutelor şi a monedelor digitale prin intermediul blockchain, relatează Reuters.

Tehnologia blockchain, care stă la baza monedei virtuale bitcoin, este o bază de date partajată care se acualizează în timp real şi care poate procesa şi încheia rapid tranzacţii folosind algoritmi informatici, fără să fie nevoie ca acestea să fie verificate de terţe părţi.

Pentru că nu necesită procesare manuală, nici autentificare prin intermediari, băncile recunosc că această tehnologie are potenţialul de a face plăţile mai rapide, mai sigure şi mai uşor de verificat, anunță News.ro.

Citește și: România are de rambursat Băncii Mondiale 2,1 milioane de euro, în noiembrie

“Natixis are încredere în potenţialul acestei tehnologii pentru plăţile trans-frontaliere şi explorează mai multe iniţiative în acest spaţiu”, a declarat Frederic Dalibard, director pentru Tehnologie Digitală pentru Corporate & Investment Banking la Natixis.

Prototipul acestui proiect va fi lansat până la sfârşitul acestui an.

Au existat şi alte eforturi de dezvoltare a unor sisteme bazate pe blockchain pentru plăţile transfrontaliere, cum ar fi o iniţiativă condusă de banca elveţială UBS, de înfiinţare a unei ”monede utilitare pentru decontări”, care să reprezinte fecare monedă importantă.

Dalibard a spus că Natixis are încredere în perspectivele proiectului R3 pentru că arhitectura sistemului, care funcţionează pe platforma Corda a R3, poate fi adaptată atunci când apar noi monede digitale emise de bănci centrale.

Cu toate că multe bănci centrale analizează dacă să lanseze monede digitale, concluzia multora dintre ele, între care Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) şi Banca Japoniei, a fost că tehnologia blockchain nu este suficient de matură pentru a sta la baza celor mai mari sisteme de plăţi din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.