Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria începe de marţi să reţină migranţii în tabere închise

ungaria-steag

În Ungaria intră de marţi în vigoare controversata lege care permite reţinerea migranţilor în centre închise pe toată durata examinării cererii lor de azil, măsură criticată de ONU, transmite agenţia EFE. Conform legii votate de Parlamentul de la Budapesta pe 7 martie, migranţii care sosesc la graniţele Ungariei trebuie să înainteze cererile de azil în aşa-numitele zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată.

'Obiectivul înăspririi legii este ca imigranţii a căror situaţie nu este clară să nu se poată deplasa liber pe teritoriul ţării şi al Uniunii Europene, pentru a se diminua riscurile de securitate generate de imigraţie', explică Ministerul de Interne ungar. În replică, instituţii din sistemul ONU, precum UNHCR sau UNICEF, consideră că prin această lege Ungaria încalcă dreptul internaţional şi normele europene. În plus, ONG-urile Amnesty International şi Comitetul Helsinki au insistat asupra faptului că legea nu oferă protecţie minorilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, fapt 'fără precedent în Europa'.

Însă premierul Viktor Orban a cerut ca nimeni să nu mai poată 'intra şi să circule liber în Ungaria înainte să i se clarifice identitatea şi intenţiile'. Primele două zone de tranzit au fost create în localităţile Roszke şi Tompa, la graniţa cu Serbia, şi au fiecare o capacitate de circa 100 de persoane, care poate fi extinsă pentru a găzdui mai mulţi migranţi, conform Agerpres.

Guvernul de la Budapesta a anunţat că va cheltui peste o sută de milioane de euro pentru a extinde aceste zone de tranzit şi pentru a ridica la frontiera cu Serbia încă un gard de sârmă ghimpată, care să-l dubleze pe cel deja existent. Acest gard suplimentar va fi echipat cu camere de supraveghere şi de termoviziune, iar la fiecare 15 centimetri vor fi montaţi senzori care declanşează o alarmă în momentul atingerii gardului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.