Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria îşi sporeşte gradual bugetul apărării până la 2% din PIB

Ungaria îşi va spori gradual, până în anul 2026, cheltuielile pentru apărare până la nivelul de 2% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 0,95% în prezent, a anunţat joi ministrul ungar al apărării, Istvan Simicsko, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Ungaria, care a aderat la NATO în 1999, alocă pentru apărare o proporţie mai mică din buget în comparaţie cu alte state membre din flancul estic al Alianţei, precum Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România şi Bulgaria.

Citeşte şi: Jurnalista, care a lovit migranţi, a fost CONDAMNATĂ în Ungaria - VIDEO

Deşi cheltuielile militare în rândul ţărilor membre ale NATO au sporit după anexarea Crimeii de către Rusia şi izbucnirea crizei din estul Ucrainei, doar Marea Britanie, Polonia, Grecia şi Estonia alocă în prezent cel puţin 2% din PIB pentru apărare, nivel decis la Summitul din Ţara Galilor din septembrie 2014.

Oficiali militari de rang înalt din NATO şi Uniunea Europeană au cerut creşterea cheltuielilor militare după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării posibilitatea ca Washingtonul să protejeze în continuare statele aliate care nu cheltuiesc suficient pentru propria lor apărare.

Simicsko a declarat pentru Reuters că bugetul militar al Ungariei va spori anual cu 0,1% din PIB, ceea ce înseamnă o creştere până la 350 de miliarde de forinţi (1,21 miliarde dolari) în acest an. ''Până în 2026 vom putea atinge 2% (din PIB)'', a spus el.

El a adăugat că Ungaria va pune în aplicare un program de dezvoltare a domeniului apărării care va include achiziţionarea de elicoptere militare. Patru dintre elicopterele ruseşti Mi-17 din flota aeriană ungară au fost modernizate.

Citeşte şi: Instalarea lui Trump la Casa Albă aduce NORI NEGRI peste Balcani

Unele dintre elicopterele aflate în dotarea forţelor militare ungare au fost desfăşurate pentru a patrula la frontiera cu Serbia, graniţă care este şi a spaţiului Schengen.

''Nu aş exclude posibilitatea ca oferta pentru licitaţia de elicoptere să fie prezentată înaintea alegerilor din 2018. Trebuie să funcţionăm până atunci şi de aceea am luat decizia de a moderniza unele dintre elicopterele noastre ruseşti'', a afirmat ministrul ungar.

Istvan Simicsko a refuzat să precizeze numărul şi tipul elicopterelor pe care ţara sa intenţionează să le cumpere, dar a menţionat că o forţă de 30-40 de elicoptere ar fi considerată 'semnificativă' în regiune pentru o ţară de mărimea Ungariei.

''Dacă vom cumpăra 10, atunci ar fi mai mult decât avem în prezent'', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.