Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria recunoaște: Ce prioritate are, în relația cu România, în perioada următoare

romania ungaria3

Dezvoltarea în continuare a relaţiilor economice dintre Ungaria şi România constituie o prioritate pentru Guvernul condus de Viktor Orban, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Peter Szijjarto, după întrevederea pe care a avut-o la Budapesta cu şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu.

"Vorbim mult prea puţin despre legăturile economice dintre cele două ţări şi puţini ştiu să răspundă la întrebarea care este a două piaţă (de export - n.r) a Ungariei şi ar fi surprinşi mulţi dacă ar şti că este România, pentru că după Germania, Ungaria exportă cel mai mult către România. Tocmai, de aceea, relaţiile economice trebuie să fie dezvoltate în continuare. Este o prioritate pentru noi. Tocmai de aceea am deschis (prin intermediul unei bănci comerciale - n.r.) un cadru de credit de 514 milioane de euro, încercând să înlesnim cooperarea în domeniul economic", a declarat Szijjarto, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Meleşcanu, scrie agerpres.ro.

Citește și: Jennifer Lopez s-a sucit: Ce zice despre viața ei sexuală

El a adăugat că se doreşte ca în cel mai scurt timp două dintre cele 10 puncte de trecere a frontierei care au fost deschise recent cu caracter temporar între cele două ţări să funcţioneze în regim permanent.

Szijjarto a completat că a primit promisiunea părţii române ca din 2019 conducta ce asigură interconectarea sistemului de transport al gazelor din cele două ţări să înceapă să funcţioneze şi către Ungaria, iar din 2020 să fie la capacitate completă.

Citește și: Elon Musk, anunț cutremurător: Oamenii trebuie să devină cyborgi, altfel… / VIDEO

"Între cele două state, cooperarea în domeniul energetic este o problemă care necesită dezvoltarea. În momentul de faţă suntem conectaţi, însă interconexiunea nu funcţionează. În momentul de faţă se poate transporta numai către România de aici şi am discutat cu domnul ministru ca până în 2019 să se realizeze această legătură reversibilă şi până în 2020 să se asigure capacitate completă a interconexiunii reversibile", a afirmat ministrul ungar.

Ungaria este unul dintre partenerii economici tradiţionali ai României şi a ocupat permanent o poziţie de top în comerţul exterior românesc. Potrivit datelor oferite de Ambasada României la Budapesta, începând cu 2009, schimburile comerciale cu Ungaria au înregistrat o creştere constantă (cu excepţia perioadei 2012/2013 - uşoară scădere), dar în fiecare an soldul balanţei comerciale a fost net favorabil părţii ungare. La 31 octombrie 2016, valoarea schimburilor comerciale româno-ungare a fost de 6.586,34 milioane euro din care export 2.506,77 milioane euro şi import 4.079,57 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind negativ, de 1.572,80 milioane euro.

Citește și: Încă o descoperire interesantă în lupta cu cancerul / STUDIU

Ministrul Teodor Meleşcanu a efectuat luni o vizită oficială la Budapesta, la invitaţia lui Peter Szijjarto.

Programul vizitei a inclus consultări cu şeful diplomaţiei ungare, o întrevedere cu prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi susţinerea unei alocuţiuni, în premieră pentru un ministru român, la reuniunea anuală a diplomaţiei ungare.

Citește și: DEZVĂLUIRI despre ce plănuia să facă George Michael: Nile Rodgers spune tot

Totodată, ministrul român a avut programată şi o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.