Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria se va opune oricăror sancțiuni ale UE împotriva Poloniei

Viktor-Orban

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca Budapesta se va opune oricaror posibile sanctiuni ale Uniunii Europene împotriva Poloniei, un aliat regional puternic, dupa o întâlnire recenta cu liderul partidului conservator aflat la putere la Varsovia, relateaza Reuters si MTI.

'Uniunea Europeana nu ar trebui sa se gândeasca sa aplice vreun fel de sanctiuni împotriva Poloniei, deoarece acest lucru ar necesita unanimitate, iar Ungaria nu va sprijini niciodata niciun fel de sanctiuni împotriva Poloniei', a declarat Orban într-un interviu la postul public de radio Kossuth. 'Polonezii merita un respect mai mare', a adaugat el.

Orban s-a întâlnit miercuri cu Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Dreptate si Justitie (PiS), într-o încercare aparenta de a consolida axa eurosceptica ce se dezvolta în Europa Centrala.

În interviul de vineri, premierul ungar a vorbit si despre nevoia de a modifica tratatul de baza al UE. 'Când în UE apare o problema, primul reflex este acela ca 'este nevoie de o solutie la nivel european, asa ca sa le luam statelor membre din puteri'. Acest tip de 'Bruxellesim' nu poate fi corectat fara amendarea tratatului de baza', a precizat el.

Bruxellesul poarta discutii cu Varsovia în privinta a doua legi foarte criticate introduse de noul guvern polonez, dar este improbabil ca UE sa recurga la masuri punitive, a declarat joi presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Comisia Europeana va dezbate saptamâna viitoare situatia statului de drept în Polonia, în conditiile în care un oficial UE a solicitat o procedura de supraveghere care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în Consiliul European.

Juncker a declarat însa ca aplicarea acestei optiuni, prevazuta la articolul 7 al Tratatului UE, este improbabila.

'Suntem acum în discutii cu Polonia si nu vreau sa speculez asupra posibilelor consecinte care ar putea decurge din aplicarea articolului 7. Nu suntem în aceasta situatie si nu cred ca vom ajunge acolo', a declarat seful executivului comunitar în cadrul unei conferinte de presa sustinute la Amsterdam, unde se afla în contextul preluarii presedintiei semestriale a UE de catre Olanda.

'Sa nu dramatizam prea mult. Abordarea noastra este foarte constructiva. Nu vrem sa lovim Polonia', a mai spus el.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.