Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria sfidează Uniunea Europeană: Noi acuzaţii la adresa lui George Soros

The Daily Westerner News Network
orban si soros

Guvernul ungar a transmis joi că nu intenţionează să-şi modifice controversata lege asupra universităţilor, care riscă să ducă la închiderea Universităţii Central Europene (CEU) finanţate de miliardarul american George Soros, în pofida procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Budapesta avea termen până joi pentru a răspunde unei serii de probleme formulate de executivul european într-o scrisoare ultimativă trimisă Ungariei luna trecută.

Vezi şi: Trump anunță BOICOTUL secolului: 'Germanii sunt foarte RĂI'

"Comisia Europeană nu a furnizat nici măcar un singur argument care să justifice modificarea legii", a indicat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cursul unei conferinţe de presă.

Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană şi care pot duce în final la grele sancţiuni financiare.

Legea ungară asupra universităţillor străine, adoptată la începutul lunii aprilie în procedură de urgenţă de parlament, este considerată de opozanţii ei ca fiind formulată astfel încât să antreneze închiderea CEU, fondată în 1991 de omul de afaceri şi filantropul de origine maghiară George Soros, ale cărui acţiuni au fost foarte criticate de premierul ungar Viktor Orban.

George Soros "a făcut treabă bună de lobby la Bruxelles, a reuşit să mobilizeze Comisia Eiropeană şi Parlamentul European", a denunţat joi Lazar.

Bruxellesul susţine că dispune de suficiente elemente care probează că dreptul european - în special libertatea de instalare şi învăţare - este ridiculizat de noua legislaţie. Aceasta prevede, de pildă, să anuleze licenţa instituţiilor de învăţământ străine care nu dispun de campusuri în ţările de origine, precum CEU, acreditată în statul american New York.

Universitate anglofonă creată pentru a promova "buna guvernare, dezvoltarea durabilă şi transformarea socială", CEU este acuzată de guvernul Orban că dispune de privilegii în detrimentul unităţilor de învăţământ locale.

Guvernatorul statului New York s-a declarat miercuri "dispus să discute" cu Budapesta pentru a permite continuarea activităţilor CEU în Ungaria.

Vezi şi: Radu Banciu, despre scandalul Digi24-Pătraru: 'Țăranul ăsta a venit și le-a arătat că se poate'

Dar, potrivit Budapestei, noua lege implică găsirea unui acord direct cu guvernul federal american, care îşi declină însă competenţa în domeniu. Washingtonul şi-a reînnoit în această săptămână apelul la "suspendarea" respectivei legislaţii, spunând că "ameninţă libertatea academică".

Dacă o ţară refuză să urmeze recomandările Comisiei Europene, aceasta din urmă poate sesiza Curtea de Justiţie a UE.

Legea asupra universităţilor străine constituie obiectul numeroaselor critici internaţionale şi suscită manifestaţii de protest la Budapesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.