Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria vrea să facă 'curăţenie' printre migranţi cu ajutorul armatei

refugiati macedoania

Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa foloseasca criza refugiatilor ca pretext pentru a-si vota puteri exceptionale, incluzand folosirea armatei ca forta de ordine. “Stare de amenintare terorista”: acesta este numele noutatii pe care Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, vrea sa o includa in Constitutie. Este vorba de un amendament ce prevede ca guvernul poate declara “amenintare terorista”, o situatie ce ar permite executivului sa instituie starea de asediu, sa ordone evacuari sau boicoturi ale mass-media, sa suspende temporar anumte legi si sa foloseasca armata ca forta politieneasca. “Starea de amenintare” ar dura cel mult 60 de zile, dupa care poate fi prelungita cu aprobarea Parlamentului.

Citeşte şi: Designerul care a violat o elevă olimpică a făcut declaraţii uluitoare în instanţă

Amendamentul are nevoie de votul a doua treimi dintre parlamentari iar partidul majoritar, Fidesz, este deja in discutii cu celelalte formatiuni politice. Doar socialistii au refuzat sa negocieze pe acest subiect, afirmand ca guvernul vrea doar sa isi mareasca puterile in mod abuziv, sub pretextul masurilor impotriva terorismului, scrie Hungary Today. Insa Antal Rogan, seful de cabinet al premierului Orban, sustine ca masura este justificata, in conditiile in care riscul unui atc terorist a crescut simtitor in ultima perioada din cauza “migratiei necontrolate”. Potrivit agentiei de presa MTI, Rogan a declarat ca situatia cere masuri suplimentare de protejare a granitelor, deoarece “barbaria terorista”, care vrea sa slabeasca civilizatia europeana, trebuie invinsa iar executivul maghiar nu are la dispozitie la fel de multe mijloace ca alte guverne din UE. El a avertizat ca, in cazul in care Parlamentul nu va vota “starea de amenintare terorista”, va face apel la popor, astfel incat Constitutia sa fie amendata prin referendum. Totusi, liderii parlamentari ai Fidesz s-au aratat dispusi sa reduca perioada de la 60 la 15 zile.

Citeşte şi: Scandal monstru între PSD şi PNL înaintea alegerilor: 'Acţiunea liberalilor e abuz de drept'

Si ministrul Apararii, Istvan Simicsko, a declarat ca e nevoie de legi noi care sa permita gestionarea amenintarii teroriste. “Nu putem ingadui ca soldatii sa stea in cazarma in timpul unui atentat”, a spus el, adaugand ca militarii trebuie sa foloseasca si in tara experienta dobandita in Irak si Afganistan. "Sarcina armatei este sa asigure securitatea", a conchis Simicsko, conform ProTV.

Vezi şi: Un primar, condamnat la ani grei de puşcărie: Decizia e definitivă

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.