Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unităţile militare din Buzău propuse pentru a deveni cel mai modern penitenciar, nefolosite de peste 16 ani, sunt în stare avansată de degradare

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Două foste unităţi militare situate pe raza comunei Unguriu din judeţul Buzău vor fi transformate în penitenciar, după ce Guvernul a aprobat transferul imobilelor şi terenului de la Ministerul Apărării Naţionale la Administraţia Penitenciarelor. Clădirile, nefolosite de peste 16 ani, sunt în avansată stare de degradare, iar la Unguriu nimeni nu ştie deocamdată exact cum vor fi transformate. Faptul că în localitate se va construi unul dintre cele mai moderne penitenciare din România, a împărţit locuitorii în două tabere: unii sunt încântaţi de ideea creării de noi locuri de muncă, alţii se tem. Administraţia locală spune, însă, că localitatea nu va avea decât de câştigat.

Clădirile în care au funcţionat cele două unităţi militare sunt vechi din 1954 şi, deocamdată, nu se ştie cum urmează să fie transformate. La Unguriu, intrarea în fosta cazarma este păzită de militari şi nimeni nu poate pătrunde aici fără voia mai marilor din Ministerului Apărării pentru că, deşi în şedinţa de Guvern s-a aprobat trecerea clădirilor la Administraţia Penitenciarelor, acest lucru nu este făcut decât pe hârtie.

Clădirile în care urmează să fie construit penitenciarul se află într-o stare destul de avansată de degradare, dat fiind că de peste 16 ani ele nu au mai fost utilizate. Înainte de anii 2000, aici au funcţionat două unităţi de chimie militară care adunau câteva sute de angajaţi.

La Unguriu localnicii sunt împărţiţi în două tabere, la auzul că în locul fostelor unităţi militare va lua fiinţă un penitenciar. Unii spun că va fi un lucru benefic pentru comunitate alţii, care stau în apropierea clădirilor respective, se tem de această perspectivă. Autorităţile locale spun, însă, că localitatea nu va avea decât de câştigat. „Pentru noi ca şi comună va fi bine pentru că vor veni bani la bugetul comunei, atât din impozitele pe salariile angajaţilor cât şi din impozitul pe clădiri pentru că acum MApN nu plăteşte nimic pentru aceste clădiri dezafectate. Mai mult, se vor crea nişte locuri de muncă care, cel puţin cele administrative, gen la spălătorie, centrala termică, bucătărie sau altele ar putea fi ocupate chiar de oameni din comună. Una peste alta, cred că, pe lângă spitalul de la Ojasca acest penitenciar ar fi un lucru bun pentru comună. Din ce am înţeles, se vorbeşte despre cam 300 de locuri de muncă la acest obiectiv”, a declarat viceprimarul comunei Unguriu, Ion Mitu.

Un penitenciar la standarde europene va fi construit în judeţul Buzău, în foste unităţi militare care vor fi transferate de la MApN la Ministerul Justiţiei, a declarat, miercuri, ministrul Tudorel Toader. ”În vederea îndeplinirii cerinţelor hotărârii pilot a CEDO, este propunerea de preluare a două unităţi militare de pe raza comunei Unguriu, judeţul Buzău, unităţi militare aflate în administrarea MApN. Este o suprafaţă de teren foarte generoasă, are clădiri care sunt solide, bune de folosit pentru Administraţia Penitenciarelor şi acolo avem în vedere construcţia unui nou penitenciar, modern, la standarde europene”, a precizat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la începutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că a fost demarat studiul de fezabilitate şi pentru penitenciarul de la Berceni. Tudorel Toader a precizat, de asemenea, că în luna noiembrie va fi prezentată la CEDO foaia de parcurs privind rezolvarea problemelor legate de condiţiile din penitenciare, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.