Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană condamnă măsurile luate de către Israel împotriva a trei şcoli palestiniene în Cisiordania

AFP
cisiordania

Uniunea Europeană a condamnat joi măsurile luate de către autorităţile israeliene împotriva a trei şcoli palestiniene în Cisiordania (ocupată de către Israel) cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar, relatează AFP. Luni, echipamentele unei clădiri provizorii ce trebuia să servească drept grădiniţă pentru copii în estul Cisiordaniei au fost confiscate, iar o mică şcoală primară a fost distrusă marţi în sudul Cisiordaniei. Au fost, de asemenea, confiscate panouri solare utilizate pentru o altă şcoală.

Unii dintre copiii palestinieni s-au întors la şcoală în această săptămână, în timp ce majoritatea celorlalţi o vor face în următoarele zile. Responsabilii israelieni au justificat aceste măsuri explicând că respectivele clădiri şi echipamente nu au obţinut autorizaţiile necesare. Proiecte de acest fel sunt lansate de către organizaţii neguvernamentale europene cu fonduri din partea Uniunii Europene. Într-un comunicat, UE şi-a exprimat ''marea preocupare după recentele confiscări de către Israel a materialelor unor şcoli palestiniene din cadrul comunităţii de beduini din Cisiordania ocupată''. ''Orice copil are dreptul la un acces liber la educaţie şi statele au obligaţia de a apăra, de a respecta şi de a aplica acest drept, asigurând că şcolile sunt spaţii inviolabile şi sigure pentru copii'', se mai spune în comunicat.

Premierul palestinian Rami Hamdallah a afirmat că acţiunile de confiscare se înscriu ''într-o politică deliberată a autorităţilor israeliene ce vizează exercitarea de presiuni pentru ca palestinienii să-şi părăsească pământurile în scopul de a pune stăpânire pe ele şi de a construi noi colonii''. COGAT, organizaţie israeliană care supervizează problemele civile din Teritoriile Palestiniene, a explicat pentru AFP că respectivele clădiri nu au obţinut autorizaţiile necesare, conform Agerpres. Israelul ocupă Cisiordania şi Ierusalimul de Est din 1967 şi a construit în aceste teritorii colonii considerate ilegale de către comunitatea internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.