Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană consideră că acordul nuclear iranian este respectat în pofida noilor sancţiuni americane

TACSTRAT
iran, sanctiuni

Uniunea Europeană a declarat joi că 'toate părţile' respectă acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, în pofida noilor sancţiuni impuse de Statele Unite despre care Teheranul afirmă că 'încalcă' acest acord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'În această etapă, noi credem că toate părţile îşi respectă angajamentele asumate în cadrul acordului', a declarat Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, care prezidează comisia mixtă însărcinată cu monitorizarea punerii în aplicare a acordului. 

'Ne aşteptăm ca ele (părţile semnatare) să continue să rămână complet angajate' faţă de acest acord, a adăugat ea, explicând că această comisie comună, reunită pe 21 iulie, a permis 'discutarea pe larg' a punctului de vedere iranian cu privire la noile sancţiuni SUA instituite la iniţiativa unor congresmeni americani. 

Aceste sancţiuni privesc programul balistic al Iranului, drepturile omului şi sprijinul Teheranului pentru grupări precum Hezbollahul libanez, considerate 'teroriste' de Statele Unite ale Americii. Nicio sancţiune nu este legată de programul nuclear al Iranului. 

Catherine Ray a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile formulate de adjunctul ministrului de externe iranian Abbas Araghchi. El a afirmat joi că 'acordul nuclear a fost încălcat' şi a promis că Teheranul 'va răspunde în mod corespunzător', evocând - fără a detalia - '16 măsuri' ca represalii. 

Federica Mogherini urmează să participe sâmbătă la Teheran la ceremonia de depunere a jurământului în parlament de către preşedintele iranian, moderatul Hassan Rohani, reales în luna mai. 

Acordul istoric semnat în iulie 2015 între Iran şi cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa), plus Germania, a limitat programul nuclear al Teheranului, în schimbul relaxării măsurilor de constrângere economică impuse de ONU, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.