Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană continuă 'asaltul' asupra Phenianului: Ce pregătește UE după sancțiunile impuse de ONU asupra nord-coreenilor

ue uniunea europeana

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni ca răspuns la cel mai recent test nuclear întreprins de Coreea de Nord, sancţiuni ce vor veni să le completeze pe cele avute în vedere de ONU, a anunţat joi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, la Tallinn, informează AFP.

'Astăzi, le voi propune miniştrilor să lucreze în zilele ce vor urma la înăsprirea sancţiunilor autonome ale UE', a declarat Mogherini, la sosirea pentru o reuniune a miniştrilor apărării, apoi a celor ai afacerilor externe din UE, organizate în capitala Estoniei.

Citește și: Trump s-a ținut de cuvânt: A băgat mâna în buzunar pentru victimele uraganului Harvey

Mogherini a apreciat că ar trebui 'întărită presiunea economică asupra Coreei de Nord, prin susţinerea unei noi rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU şi prin adoptarea de măsuri economice mai dure', inclusiv prin sancţiuni proprii ale UE.

'Linia noastră europeană este foarte clară în această privinţă: mai multă presiune economică, mai multă presiune diplomatică şi unitate cu partenerii noştri regionali şi internaţionali', a explicat ea.

Trebuie 'evitată intrarea într-o spirală de confruntare militară care ar putea fi extrem de periculoasă nu doar pentru regiune, ci şi pentru întreaga lume', a insistat şefa diplomaţiei UE.

UE a pus deja în funcţiune un larg arsenal de sancţiuni, atât ale ONU, cât şi autonome, împotriva Coreei de Nord. Acum, europenii preconizează să lovească prin sancţiuni mai multe sectoare ale economiei nord-coreene care ar permite încă valutei să intre în ţară şi prin urmare ar da posibilitatea regimului să-şi finanţeze activităţile nucleare. Sunt vizate porturile şi pescuitul, sau un embargo petrolier, potrivit unei surse diplomatice.

O altă opţiune ar fi înscrierea pe o listă neagră a UE a liderului nord-coreean Kim Jong-Un, ceea ce ar provoca îngheţarea bunurilor sale de pe teritoriul UE şi i-ar interzice să călătorească sau să tranziteze teritoriul european, a precizat această sursă pentru AFP, potrivit Agerpres.

Citește și: Uraganul Irma a făcut prăpăd în insulele din Caraibe! Trei români, de negăsit. MAE, precizări de ULTIMĂ ORĂ / UPDATE

SUA şi-au prezentat miercuri la ONU proiectul pentru noi sancţiuni internaţionale împotriva Coreei de Nord care are în vedere un embargo asupra petrolului (inclusiv a produselor rafinate şi gazului lichefiat) cu destinaţia Coreea de Nord şi care vrea să împiedice exportul de textile.

Americanii doresc de asemenea îngheţarea bunurilor lui Kim Jong-Un şi suspendarea finanţării expaţilor nord-coreeni în lume, al căror număr este estimat la peste 50.000 de ONU şi care reprezintă o sursă importantă de venituri pentru regim.

Propunerea americană la ONU este susţinută de Franţa şi Marea Britanie, dar ar putea să se lovească de veto din partea Chinei şi a Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.