Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană intervine în conflictul dintre Israel și Palestina

israel uniunea european

Uniunea Europeană a încurajat sâmbătă Israelul şi Iordania 'să conlucreze pentru a găsi soluţii de asigurare a securităţii pentru toţi' în Ierusalimul de Est, după confruntările violente din ultimele zile între forţele de ordine israeliene şi manifestanţi palestinieni, relatează France Presse.

Citește și: SURPRIZĂ în PSD: Un deputat anunţă că va candida la prezidenţialele din 2019

Citește și: CUTREMUR în Biserica Ortodoxă: Managerul Episcopiei Tomisului și o CĂLUGĂRIȚĂ au fost REȚINUȚI


UE le-a cerut, de asemenea, celor două ţări să ia măsuri pentru 'respectarea caracterului sacru al locurilor sfinte şi menţinerea status quo-ului' pe Esplanada Moscheilor (Muntele Templului pentru evrei) din Ierusalimul de Est. 

Iordania este gardianul locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, iar Esplanada Moscheilor, situată în Oraşul Vechi din Ierusalim, reprezintă al treilea loc sfânt al islamului. 

''Ultimele evenimente din interiorul şi din jurul Oraşului Sfânt al Ierusalimului şi din Cisiordania reprezintă un risc real de escaladare'', a avertizat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, potrivit unei purtătoare de cuvânt. 

Trei palestinieni au fost ucişi şi alţi 400 răniţi, vineri, la Ierusalim şi în Cisiordania în timpul violenţelor între forţele israeliene şi manifestanţii palestinieni care protestau contra noilor măsuri de securitate de la Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est. Tot vineri, trei israelieni au fost ucişi de un palestinian înarmat cu un cuţit în locuinţa lor din colonia evreiască Halamish, la nord de Ramallah. 

Violenţele au izbucnit după slujba săptămânală a musulmanilor în apropierea Oraşului Vechi din Ierusalimul de Est, în contextul în care Israelul a interzis accesul bărbaţilor palestinieni în vârstă de sub 50 ani, pe fondul sporirii tensiunilor în ultima săptămână. 

Palestinienii denunţă instalarea de detectoare de metale la intrările pe Esplanada Moscheilor, măsură luată după un atac comis săptămâna trecută şi soldat cu moartea a doi poliţişti israelieni. Atacul a fost urmat de confruntări zilnice între forţele de securitate israeliene şi tineri palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.