Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană primeşte un duş rece chiar de la Bruxelles

donald tusk

Liderii europeni promovând "iluziile" utopice ale unei Europe unite au pierdut contactul cu popoarele lor și riscă să piardă în favoarea populiștilor eurosceptici care sunt hotărâți să dezmembreze UE, a afirmat luni, la Luxemburg, președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de Reuters, transmite agerpres.ro.

Donald Tusk, care va prezida un summit al liderilor din UE luna viitoare după referendumul din Marea Britanie în legătură cu retragerea din UE, a făcut o critică deschisă într-un discurs adresat colegilor conservatori din țările Uniunii, printre care mulți susținători ai unei Europe mai federale.

"Noi suntem responsabili astăzi pentru confruntarea cu realitatea a tot felul de utopii — utopia unei Europe fără state naționale, utopia unei Europe fără interese contradictorii și ambiții, utopia unei Europe care își impune propriile valori lumii exterioare", a spus fostul premier polonez.

Predoiu dezvăluie cât l-a costat campania electorală. Replică DEVASTATOARE pentru Victor Ponta

"Obsedați de ideea unei integrări imediate și totale, nu am reușit să observăm că oamenii de rând, cetățenii Europei, nu împărtășesc euro-entuziasmul nostru. Deziluzionați de marile viziuni ale viitorului, ei ne cer să facem față realității actuale mai bine decât am făcut-o până acum... Euroscepticismul a devenit o alternativă la toate aceste iluzii", a subliniat Donald Tusk.

O mare parte a campaniei britanice de a părăsi UE în urma referendumului organizat pe 23 iunie s-a concentrat pe temerile legate de o mai mare integrare în detrimentul suveranității naționale — temeri care sunt, de asemenea, puternice în Polonia natală a președintelui Consiliului European, unde partidul său de centru-dreapta a pierdut anul trecut alegerile în favoarea adversarilor eurosceptici de dreapta.

Donald Tusk nu a făcut nicio mențiune explicită a dezbaterii despre Brexit în discursul său de la Luxemburg, în prezența cancelarului german, Angela Merkel, și a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la o reuniune a Partidului Popular European, o alianță care este cel mai mare bloc din Parlamentul European.

Cu toate acestea, Donald Tusk, care a apărat mult timp drepturile statelor împotriva forțelor centralizatoare de la Bruxelles, a subliniat că retragerea Marii Britanii reprezintă un risc major pentru UE. El le-a cerut liderilor să schimbe tactica în confruntarea cu forțele anti-UE, care includ puternice mișcări în Franța, Olanda, Ungaria și alte câteva țări.

"Spectrul unei dezmembrări bântuie Europa", a spus el. "O viziune a unei federații nu mi se pare cel mai bun răspuns la aceasta", a ținut să adauge președintele Consiliului European, Donald Tusk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.