Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Naţională a Judecătorilor: Atacurile la adresa CCR sunt atacuri la democrație! Cine e vizat

ccr

Atacurile la adresa Curţii Constituţionale a României (CCR) pe tema mandatelor de supraveghere tehnică sunt un atac direct la democraţie şi trebuie să înceteze, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

"Atacurile unor oameni politici, precum şi a unor jurnalişti la adresa Curţii Constituţionale, în urma declarării ca neconstituţional al articolului din Codul de Procedura Penală în baza căruia mandatele de supraveghere tehnică erau delegate altor organe ale statului, sunt un atac direct la democraţie şi statul de drept şi trebuie să înceteze de îndată. Stat de drept înseamnă supremaţia legii, adică faptul că nimeni nu este mai presus de lege. Legea supremă în stat este Constituţia, iar Curtea Constituţională este garantul supremaţiei Constituţiei", se precizează în comunicat.

Citește și: Polițistă filmată în timp ce făcea sex, la o petrecere, cu un coleg / FOTO 18+

De asemenea, UNJR arată că presiunile la adresa CCCR, precum şi ''manipularea opiniei publice prin inocularea ideii că CCR ar afecta justiţia'', reprezintă un atac direct la democraţia din România şi la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

"Au existat membri din Parlamentul României, inclusiv foşti sau actuali membri din Comisia de control al SRI, care au afirmat public că, în urma acestei decizii, România devine o ţară nesigură. Afirmaţia este perfect tendenţioasă şi falsă, deoarece decizia CCR în cauză nu afectează activitatea SRI-ului pe segmentul de siguranţa naţională. Au existat apoi articole în presă, unele mai alarmiste ca altele, care ameninţau că, în urma acestei decizii a Curţii Constituţionale, corupţii condamnaţi vor ieşi din închisori, insinuându-se astfel că, în numele luptei anticorupţie, se poate încălca şi Constituţia. Cine afirmă, direct sau indirect, că lupta anticorupţie permite încălcarea Constituţiei, aruncă în derizoriu tot ce înseamnă stat de drept şi sabotează însăşi legitimitatea acestei lupte", se mai arată în comunicatul citat.

Citește și: Robert Turcescu a dezvăluit identitatea unei jurnaliste sub acoperire: Este vorba despre aceeași jurnalistă acuzată și de Victor Ponta

UNJR subliniază că decizia CCR se bazează pe principiul primatului legii, care prevede că o normă legală trebuie să fie clară, accesibilă şi previzibilă, cu atât mai mult cu cât aduce atingere unor drepturi fundamentale.

"Cei care atacă Curtea Constituţională pentru că apară acest primat al legii, invocând tot felul de pericole, mult exagerate şi închipuite, nu fac altceva decât să atace statul de drept, democraţia şi drepturile fundamentale ale tuturor românilor. Înfăptuirea justiţiei şi lupta anticorupţie nu se poate duce decât în cadrul prevăzut de Constituţie, altfel nu mai vorbim despre democraţie constituţională şi stat de drept", se mai precizează în comunicat.

Citește și: Asta e cea mai tare mașină din lume! Nu, nu e Bugatti, nici nu poți să-i pronunți numele / VIDEO

În opinia UNJR, publicarea conţinutului unei draft al motivării unei decizii fără ca acesta să fie asumat de judecători reprezintă o presiune la adresa membrilor CCR, care ar trebui sancţionat de ONG-uri şi de societatea civilă.

"Valorile şi principiile atât a celor din presă cât şi din societatea civilă sunt testate în momente de criză, când trebuie ales între legalitate şi oportunitate. Reacţiile sau tăcerea unora în aceste momente au arătat cu adevărat valorile pe care le împărtăşesc şi promovează", conchide UNJR.

Citește și: Ce ți se întâmplă dacă stai un an în spațiu: Astronautul Scott Kelly a crescut cu 5 cm

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei", ci şi de "alte organe specializate ale statului".

Curtea a constatat, totodată, că sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul clarităţii, preciziei şi predictibilităţii, întrucât "nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor".

Citește și: ANSVSA face precizări importante despre modul îmbolnăvirii bebelușilor cu E. coli

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.