Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNSAR salută dezbaterea pe tema legislației privind RCA

autoritatea pentru supraveghere financiara ASF

Dezbaterea pe tema legislației privind RCA, organizată în Comisiile reunite pentru buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat în această săptămână, a reprezentat un semnal foarte bun pentru piața de asigurări obligatorii auto. UNSAR apreciază dialogul cu autoritățile și cu toți ceilalți actori implicați, cu scopul de a identifica cele mai bune măsuri legislative pentru o funcționare corectă a acestui segment de asigurări.

Membrii UNSAR consideră că primul pas necesar ca piața de asigurări din România să se așeze pe baze solide este revenirea la piața liberă. Doar pe o piață liberă, concurențială, funcționează segmentarea corectă pe categorii de riscuri și, în acest fel, companiile pot oferi prețuri mai mici consumatorilor cu riscuri bune. Acest lucru nu se întâmplă în prezent: plafonarea tarifelor a dus la cazuri în care un șofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un șofer cu istoric ridicat de daune.

În acest sens, UNSAR este în dialog cu Autoritatea de Supraveghere Financiară cu scopul de a găsi cele mai bune soluții pentru gestionarea riscurilor crescute, astfel încât fluctuațiile de preț pentru anumite segmente de clienți, în special cei considerați cu risc major, să poată fi atenuate.

În prezent, una dintre problemele majore cu care se confruntă segmentul RCA este creștere constantă a daunalității pentru anumite segmente de clienți, în principal pentru transportatori.

De exemplu, conform datelor agregate de UNSAR*, valoarea despăgubirilor plătite și a rezervelor de daună pentru accidente petrecute în afara țării a crescut cu aproximativ 144% din 2012 până în 2016, iar 76% din această valoare este aferentă accidentelor produse de vehicule comerciale. De asemenea, în suma absolută valoarea despăgubirilor plătite și a rezervelor de daună pentru accidentele produse în afara țării de vehicule comerciale a fost de trei ori mai mare în 2016 față de 2012. Mai mult, valoarea daunelor plătite și a rezervelor de daună pentru accidente produse în afara țării reprezintă 44% din totalul despăgubirilor plătite pe RCA.

Toate aceste cifre indică faptul că piața de asigurări din România nu este în prezent o piață matură, motiv pentru care și apar disfuncționalități operaționale majore. Deși scopul declarat al plafonării tarifelor RCA a fost echilibrarea și stabilizarea pieței, efectul a fost invers: plafonarea tarifelor RCA a făcut ca situația de criză din piață să se adâncească, iar adevăratul impact al acestei măsuri va putea fi determinat cu exactitate doar după o perioadă lungă.

Astfel, în contextul lipsei de stabilitate și predictibilitate a pieței de asigurări obligatorii din acest moment, devine cu atât mai relevantă deschiderea Parlamentului și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu de a identifica soluțiile optime pentru stabilizarea pieței, obiectiv asumat și de reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

În acest moment, nu au fost identificate măsuri sistemice care să vizeze cauzele care au dus la dezechilibrele din piața RCA, fără a fi nevoie de intervenția statului în piața liberă. O măsură foarte importantă este creșterea siguranței în trafic, pentru a diminua daunalitatea. În plus, UNSAR reiterează importanța introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale, care să asigure un tratament nediscriminatoriu pentru persoanele prejudiciate și să reducă presiunea exercitată asupra primelor RCA.

*Dateleagregatepentru 6 din 7 companiimembre UNSAR care au practicat RCA înperioadaanalizată.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

 

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.