Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre cei mai importanți scriitori din lume a murit: Ce legătură avea cu România

lumanare doliu

Laureatul premiului Nobel pentru literatură din anul 2002, Imre Kertész, a murit joi la Budapesta, la vârsta de 86 de ani, anunţă MTI şi agenţiile internaţionale de presă. Romancierul, supravieţuitor al lagărului nazist de la Auschwitz, a murit după o lungă boală, potrivit editorului său. A fost primul scriitor ungur distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, ce i-a fost acordat pentru opera autobiografică ce evocă experienţa trăită în lagărele de exterminare naziste.

Imre Kertész s-a născut la 9 noiembrie 1929 la Budapesta, într-o familie de origine evreiască, mama sa fiind originară din judeţul Cluj. A fost deportat, la vârsta de 14 ani, în lagărul de concentrare de la Auschwitz, apoi la Buchenwald, unde şi-a pierdut mai mulţi membri ai familiei. A fost eliberat în 1945.

Citeşte şi: Un nou ATENTAT TERORIST: Primul bilanț indică 10 morți

Întors la Budapesta, Imre Kertész îşi continuă liceul, în 1948 îşi dă bacalaureatul şi începe să lucreze ca jurnalist, până când, în urma unor disensiuni cu conducerea publicaţiilor la care era angajat, este concediat. Timp de doi ani este muncitor, iar din 1953 îmbrăţişează cariera de scriitor şi traducător, timp în care publică peste numeroase romane şi cărţi de proză scurtă, însă meritele sale încep să fie recunoscute abia după 1989. Romanul său cel mai cunoscut, 'Fără destin', scris în anul 1975, a fost ecranizat în anul 2005. În 2012, la zece ani după câştigarea premiului Nobel a spus că a renunţat să mai scrie. 'Nu mai vreau să scriu. Opera legată atât de mult de Holocaust s-a terminat pentru mine', spunea el atunci într-un interviu. În acelaşi an, a donat arhivele sale literare Academiei de Arte din Berlin, într-un gest 'de încredere şi reconciliere' din partea supravieţuitorului Holocaustului, după cum l-au descris autorităţile germane.

În iunie 2015 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii 'Petru Maior' (UPM) din Târgu Mureş, anunţă Agerpres.

Citeşte şi: Sebastian Ghiță audiat la DNA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.