Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

URGENŢĂ inexplicabilă - discuţii secrete pentru modul de numire a procurorilor/ surse

conspiratie

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat, vineri, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și cu președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor - șefi, conform unor surse judiciare citate de Hotnews.

Astfel, printre modificările luate în discuție s-ar număra și schimbarea procedurii de numire a procurorilor în funcții de conducere. Astfel, numirile ar urma nu mai fie inițiate de ministrul Justiției, ci de secția de procurori a CSM. Numirea efectivă va fi făcută, ca și până acum, de președintele Klaus Iohannis.

Din partea CSM, la discuții ar fi participat președintele instituției, Marius Badea Tudose, și vicepreședintele Bogdan Gabor. Întâlnirea n-a fost comunicată oficial până în acest moment.

Modificarea este importantă în perspectivă unei eventuale schimbări de guvern. Toate funcțiile de conducere (procurori șefi,  adjuncți, șefi de secție) din cadrul parchetelor (DNA, Parchet General) expiră anul viitor, acestea fiind funcții cheie în sistem.

Chiar dacă președintele Iohannis numește în final procurorii șefi, faptul că propunerea va veni de la secția de procurori a CSM nu este o garanție că sistemul are capacitatea de a cerne cele mai potrivite propuneri. Vezi avizul favorabil acordat noului procuror șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a avut o presatatie slabă la audieri și nu s-a remarcat cu nimic în activitatea să de șef de birou la Iași.

Mecanismul a funcționat și înainte că fostul ministru al justiției, Monica Macovei, să modifice procedura de numire a procurorilor șef, în 2005. Modificarea s-a produc în primul rând tocmai din cauza jocurilor din CSM-ul de atunci, nereformat, nu foarte diferit de prestația de astăzi a instituției.

Conducerea CSM ar urma să-și asume propunerile de modificare a legislației fără a mai aștepta o decizie a plenului. Vicepreședintelui Gabor i s-ar fi promis că i se va modifica hotărârea de validare în funcție și că va primi  mandat pe 6 ani, după modelul Norel Popescu, în loc de cinci ani cât avea dreptul, fiind venit în CSM tot pe rest de mandat.

Potrivit surselor citate de HotNews.ro, este surprizatoare urgență discuției acum, pe durată vacanței, în condițiile în care astfel de propuneri presupun o dezbatere publică, o discuție mai amplă și o decizie a plenului CSM. Schimbarea procedurii de numire a procurorilor șefi s-a mai discutat în ultimii ani, însă nu apărut nici o urgență care să justifice accelerarea acestor modificări.

Contactat telefonic de Evenimentul Zilei, președintele CSM, judecătorul Marius Tudose, a confirmat întâlnirea cu Robert Cazanciuc.

"Ministrul Justiției a venit la mine să îmi spună cu cine voi colabora de la Minister, deoarece dânsul pleacă în concediu câteva zile.(..) Am discutat despre mandatul șefilor din instanțe și parchete. Și pentru funcțiile de conducere din parchete vrem să facem promovarea după modelul celei de la Înaltă Curte de Casație și Justiție, prin concurs. Am discutat că plan de bătaie pentru septembrie - colaborare CSM, MJ și sistem”, a declarat Marius Tudose.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.