Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Urmașul lui Vanghelie

CONFERINTA EXTRAORDINARA - PSD BUCURESTI

Mai avem un pic până se intră în linie dreaptă pentru alegerile locale. Teoretic, la începutul anului viitor va începe precampania pentru scrutinul electoral. Partidele vor trebui să se prezinte la start cu candidații desemnați astfel încât să înceapă promovarea lor, pentru a-și putea asigura succesul în circumpscripțiile unde candidează.

În București, pentru candidaturile la primăriile de sector, PNL a optat pentru o cursă internă, care se va termina printr-o măsurătoare sociologică, în urma căreia se va decide candidatul cel mai potrivit pentru a fi aruncat în competiție. Dacă la sectoarele: 1, 2, 3, 4 nu sunt încă semnale privind cine va câștiga în cursa internă, la sectorul 5 și 6, pare că s-a decis numele candidaților. Ovidiu Raețchi va fi cel mai probabil candidatul PNL la 5 și Răzvan Mironescu la sectorul 6.

PSD este aproape în aceeași situație. Sectoarele care se pare că și-au desemnat candidații sunt aceleași - 5 - Cristian Rizea și la 6 fostul liberal democrat, actual senator Gabriel Mutu.

Care este plusul și care este minusul PNL

După ani de zile PNL are la această oră șansa să câștige sectorul 5. Paradoxal, pentru că în fostele sectoare care erau tradițional bazine de dreapta, PNL pare acum lipsit de forța necesară pentru a le recâștiga. În Sectorul 1, bazin de dreapta, PNL are o problemă după ce Chiliman a fost suspendat din partid, iar în prezent nu are o figură marcantă pe care să o arunce în cursă. În sectorul 6,  unde există alt bazin de dreapta, PNL este tras în jos de activitatea primarului Rareș Mănescu (mai bine zis lipsa ei).

După mai mult de un deceniu în care sectorul 5 a fost condus de social democratul Marian Vanghelie, acum PNL pleacă cu prima șansă.

Cel mai mare scor electoral obținut de un candidat al dreptei a fost cel obținut de Sebastian Bodu în 2008. Atunci, liberal democratul a obținut în turul 1, 20.278 de voturi față de Marian Vanghelie care a obținut 30 594 voturi. Atenție, participarea în turul 1 a fost doar 31.26%. Din păcate, în sectorul 5 prezența este foarte scăzută, acest lucru datorând-se și faptului că Vanghelie reușea mereu să dea impresia dinainte de alegeri că el va câștiga, ceea ce ducea și la o neprezentare masivă a electoratului de dreapta. Desigur, acest lucru a fost posibil și din cauza candidaților propuși de PDL și PNL care nu erau figuri foarte convingătoare.

Acum după eliminarea lui Marean Vanghelie din lupta politică, există o șansă pentru PNL ca să câștige primăria sectorului 5, mai ales că PSD este divizat între cele două tabere pro-Vanghelie și anti Vanghelie.

Figurile celor doi candidați, Raețchi, Rizea, dar și campaniile pe care și le vor face cei doi vor fi decisive în lupta electorală din sectorul 5.

RizeaRaetchi

PNL a propus un tânăr inteligent, școlit care vorbește bine și nu are schelete în dulap. Poate singurul punct slab al lui Raețchi este faptul că a condus una din fundațiile lui Voiculescu, lucru care ar putea conta pentru unii electori. Raețchi pare că se potrivește destul de bine cu profilul nou de politician pe care și-l dorește electoratul.

Pe partea cealaltă, PSD a venit cu Cristian Rizea  un personaj cunoscut mai mult prin prisma faptului că era suspectat că și-a trecut Ferrariul pe numele șoferului, cel puțin acestea sunt informațiile apărute în presă. De numele lui Rizea se mai leagă și un scandal de natură penală de când conducea Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. Rizea este un personaj care poate crea aderență în unele zone din sectorul 5.

Din punct de vedere strategic, candidații au abordat campania în următorul fel: Rizea încearcă să lipească PNL de Vanghelie invocând blatul de-a lungul anilor între PNL și fostul primar. La prima vedere, poate părea o strategie bună, dar dacă analizăm lucrurile vedem că această idee nu poate prinde, cel puțin nu în electoratul de dreapta, acolo unde țintește de fapt, Rizea, pentru a determina o prezență scăzută la vot a acestora.

Vanghelie a condus ani de zile atât organizația sectorului 5 PSD, cât și organizația București. Mai mult de atât, în 2009 ajunsese unul din liderii centrali ai PSD. Vanghelie fiind unul din principalii comunicatori. Liderii de atunci ai PSD, Geoană, Ponta se încolonau în spatele fostului primar în zilele când PSD dădea mici și bere, probabil cumpărați din banii firmelor care îl sponsorizau pe Marian. Așa cum marca e lipită de scrisoare, așa și Vanghelie e lipit de PSD, iar strategia lui Rizea este sortită eșecului. Mai mult de atât, în zonele de electorat în care Rizea poate lua voturi, acest discurs poate să îi provoace mai multe pagube decât ar putea crede.

Raețchi încearcă să joace pe ”un altfel de politică”, încercând să promoveze ideea ”candidatului altfel”. Practic, candidatul PNL dorește să se urce pe valul schimbării pe care și-o dorește electoratul. Observând acțiunile pe care le desfășoară sesizăm faptul că duce o campanie puternică în teritoriu fiind prezent chiar și în zonele mai puțin ”curate” ale sectorului 5. Raețchi, încă, nu reușește să intre total în pielea de candidat, preferând uneori să se poziționeze și în calitatea de analist-comentator, semnând articole atât pe blogul Adevărul cât și pe siteul Știri pe Surse. Desigur, acest lucru îl face să își mărească notorietatea, dar nu pe axa: nume-figură-candidat primar, ci pe cea de nume-figură- analist.

Așadar, PNL are avantajul unui candidat mai bun în 5 decât PSD, are avantajul faptului că electoratul de dreapta, după 15 ani, poate simți faptul că poate să își decidă primarul. Dacă nu intervin elemente noi, lucrurile par să se așeze în favoarea PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.