Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR face un apel la solidaritate politică împotriva modificărilor legii antifumat

usr uniunea salvati romania

Uniunea Salvaţi România face un apel la solidaritate la toţi politicienii responsabili să nu accepte niciun fel modificări la Legea antifumat care ar putea dăuna grav sănătăţii publice şi care sunt discutate marţi în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, informează news.ro.

Marţi, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Sănătate şi Familie se află proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun.

„Există diferenţe politice care despart în mod natural oamenii politici. Fumatul nu trebuie să fie una dintre acestea, iar legea antifumat nu ar trebui tratată niciodată ca un subiect politic. Cei 42.800 de români care mor anual din cauza fumatului nu au culoare politică. Fumatul ţine de sănătatea fiecăruia dintre noi şi de sănătatea societăţii în care trăim”, se arată într-un comunicat al USR.

Usr aminteşte că smendamentele propuse au în vedere ca „fumătorii să se poată constitui în asociaţii sau cluburi de fumători care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului” sau eliminarea sintagmei ”exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale”, deschizând astfel posibilitatea de amenajare a spaţiilor de fumat şi în alte spaţii natural accesibile publicului, precum baruri sau restaurante.

”Aceste amendamente sunt iniţiate în legislatura trecută de către un fost deputat PPDD, astăzi senator PNL, domnul Daniel Fenechiu, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin declaraţiile sale ca un important susţinător al industriei tutunului. Cerem PNL şi preşedintelui Ludovic Orban o delimitare clară a partidului liberal de aceste amendamente şi o retragere a sprijinului politic pentru iniţiativa în cauză. Sperăm că şi PSD va respecta declaraţii făcute de-a lungul timpului de către preşedintele partidului Liviu Dragnea, ministrul Sănătăţii Florin Bodog şi preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor Florin Buicu. Toţi trei s-au declarat clar împotriva oricărei modificări a legii antifumat”, se arată în comunicat.

USR precizează că, din nefericire, amendamentele au trecut tacit prin Senatul României, primind un singur aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, prezidate de senatorul PSD Eugen Nicolicea.

”Este nevoie de o solidaritate politică înainte de una socială. Avem responsabilitatea societăţii pe care o construim şi cerem oamenilor politici, membri ai Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, indiferent de partidul din care fac parte să respingă ferm şi fără echivoc orice încercări de modificare a legii anti-fumat. Totodată, le reamintim colegilor noştri din Comisie că amendamentele au primit avize negativ de la Guvern, de la Comisia pentru Drepturile Omului şi de la Comisia pentru Industrii şi Servicii”, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.