Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, încotro? O senatoare USR dă raportul (INTERVIU + DOCUMENT)

Facebook/ arhiva personală
Florina Presadă

Florina Presadă este senatoarea progresistă USR despre care poate că nu ați auzit niciodată. Totuși, este un personaj interesant, membră în Biroul Național și contributoare la documentul USR Viu, care ar trebui să devină la un moment dat doctrina comună a partidului.

Cea mai interesantă parte a interviului de mai jos este, poate, tocmai o scurtă prezentare a valorilor care sunt propuse pentru includere în doctrină. Nu spun că este o exclusivitate, dar ... este cea mai detaliată informație despre care știu să existe în spațiul public.

Pentru viitor, senatoarea speră la clarificare doctrinară (mai degrabă decât împărțire pe tabere), USR la 20 % și asociere europeană cu En Marche, partidul lui Emmanuel Macron. Despre Nicușor Dan și Clotilde Armand (capii „moderaților” și „popularilor” care au pierdut referendumul intern) are cuvinte de laudă dar deocamdată îi vede ca fiind "cei mai potriviți" numai în politica locală.

Andrei Tiut: Întâi un mic disclaimer pentru cititori. Eu și cu doamna Presadă ne cunoaștem dinainte ca eu să iau interviuri iar ea să fie politician. De când a intrat în politică și s-a descurcat destul de bine: este senatoare, membră în Biroul Național al USR și primul semnatar (deci liderul?) platformei interne USR Progresist.

Problema este că nu prea este clar ce este și ce vrea USR Progresist. Popularii zic că, după referendumul intern, progresiștii au „preluat” partidul. Dar din afară nu vedem cine sunt și ce fac progresiștii, nu au avut campanie vizibilă, nu (prea) au produs clipuri.

Așadar, cine sunteți voi progresiștii și ce faceți în USR?

Florina Presadă: Corectura la disclaimer, care, pentru a respecta adevărul, ar trebui sa sune asa: este senatoare, membră în Biroul Național al USR și inițiatorul documentului Manifest USR Progresist.

Acum hai sa îți spun ce e cu Manifestul.

Andrei Tiut: Deci Manifest, nu Platformă, OK.

Ce vor progresiștii

Florina Presadă: Am inițiat manifestul Progresist înainte de Congresul din mai de la Cluj deoarece la acel moment noi nu ne regăseam în discuțiile din partid care se concentrau pe o singură idee - noi și Platforma Ro 100. Dar, din punctul nostru de vedere, la Congres ar fi trebuit să discutăm mai mult despre valorile și principiile USR, care să se regăsească în obiectivele politice ale USR. Nu am vrut ca acest Congres să rămână doar o discuție despre cine ce a zis lui Cioloș. Am zis în document că vom susține acei candidați care își asumă principiile enunțate în USR progresist. Se pare că am făcut un lucru bun. Ulterior, înainte de Congres, au apărut în interiorul partidului și alte documente care menționau diverse valori îmbrățișate de membri USR.

Florina Presadă: Pe de altă parte, noi nu ne-am dorit să devenim o platformă. Doar să deschidem dezbaterea despre valori în interiorul partidului. A fost „programul” cu care eu am candidat la Biroul Național la Congres.

Andrei Tiut: Descrieți puțin aceste valori ale manifestului.

Florina Presadă copiază un fragment din manifestul USR Progresist pe care îl găsiți la final în Anexă. În esență, manifestul cere promovarea drepturilor omului (inclusiv ale femeii), secularism, existența unor forme de protecție socială și preocupare față de ecologie.

Florina Presadă: Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care le susținem. Am putea să stăm mult mai mult la discuții despre ce înseamnă ele și cum se traduc în măsuri și politici publice.

Andrei Tiut: Deci nu e o forma de marxism așa cum zic adversarii?

Florina Presadă: Sunt lucruri de bun simț dacă ne dorim să fim partidul care duce România către o dezvoltare economică echitabilă. Dacă te uiți la programul En Marche/Macron, vei vedea că nici acolo nu sunt lucruri „revoluționare”.

Andrei Tiut: Și mie mi se pare destul de mainstream, ca să nu spun centrist. Dar... două lucruri lipsesc cu desăvârșire: dezvoltarea economică și modul de finanțare a punctelor de pe agendă. De ce lipsesc?

Florina Presadă: Pentru că la acel moment timpul nu ne-a permis o discuție mai amplă asupra acestor lucruri. Ne dorim această discuție acum, cu toți membrii USR, nu numai în interiorul unui grup sau în jurul unui candidat. Aceste lucruri trebuie asumate la nivelul întregului partid - vezi USR Viu.

Cine este Florina Presadă

Andrei Tiut: Până să ajungem la USR Viu, vorbiți-ne puțin despre dumneavoastră. Cum ați ajuns în politică, ce faceți în politică și de ce v-ar vota lumea?

Florina Presadă: Am activat în societatea civilă timp de aproape 10 ani, în cadrul unei organizații neguvernamentale - CeRe, Centrul de Resurse pentru participare publică. Aici, împreună cu colegii mei, îi învățam pe oameni care le sunt drepturile în relație cu autoritățile și instituțiile publice, cum să le exercite, cum să se organizeze pentru a influența decizii publice care îi afectau direct. Pot da ca exemplu lucru cu diverse grupuri de cetățeni din Capitală care cereau transparentizarea actului administrativ, care se luptau cu abuzuri ale administrației asupra cetățenilor, construcții ilegale. Pot menționa și campanii îndreptate către nivelul central de decizie, cum a fost schimbarea legii partidelor politice sau finanțarea programului Școală după școală. Am ajuns în politică pentru că mi-am dat seama că e următorul pas pentru mine dacă doresc să contribui la o schimbare reală a felului de a face politică în România.

Ce fac acum în politică? În primul rând, opoziție. USR e singurul partid care denunță ce se întâmplă în Parlament. La Senat sunt membru în Comisia de Administrație Publică și în Comisia de Muncă. În scurt timp am ajuns să îmi dau seama că cele mai multe abuzuri se pot întâmpla prin proiectele care ajung la Comisia de Administrație Publică astfel că în ultima vreme m-am opus, public, diverselor proiecte care ajung aici, cum e cel care schimbă majoritățile cu care se iau deciziile privind patrimoniul în consiliile locale de la 2/3 la 50% + 1 din numărul consilierilor în funcție. În multe cazuri, sunt „singurul vot împotrivă”, și nu din rea voință, ci pentru că aceste proiecte ajută o mafie transpartinică la nivel local.

Florina Presadă: Iți pot da, deși doream să îl public marți, raportul meu de activitate. Ce părere ai?

Andrei Tiut: Îl putem atașa la articol. (N. red: puteți descărca de aici: media-150339483374266900.pdf)

Florina Presadă: Perfect

Andrei Tiut: Problema deciziilor privind patrimoniul este destul de aridă. Explicați puțin pe înțelesul publicului.

Florina Presadă: De patrimoniul comunităților trebuie să beneficiem cu toții - parcuri, gări, clădiri emblematice, piețe etc. Acum, tocmai în virtutea acestui statut al acestui patrimoniu, o decizie privind felul în care sunt administrate aceste bunuri, se poate lua cu o majoritate de 2/3 din voturile consilierilor locali. Este singura decizie la nivel local care are nevoie de 2/3. Deci, un proiect care decide, de exemplu, concesionarea unei clădiri, trebuie să ia voturi de la cât mai mulți consilieri, de obicei și de la cei din opoziție. Partidele nu trebuie să anihileze opoziția în consiliile locale pentru a permite baronilor să profite de pe urma comunităților din România. Această modificare deschide calea abuzurilor și arbitrariului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie concesionate cu ușurință unor clienți politici. Acest proiect de lege datează din 2015, inițiat de Gabriela Firea, pe vremea aceea senator PSD. De exemplu, dacă legea ar fi trecut, acum Primăria București nu ar fi avut o problemă să achiziționeze pachetul majoritar al ELCEN. Este o decizie pe care Consiliul General trebuia să o ia cu 2/3 din numărul consilierilor în funcție, dar pe care a adoptat-o, în mod ilegal, cu o majoritate simplă.

Andrei Tiut: Puțină ideologie. Dumneavoastră personal, credeți că Marx mai este relevant astăzi?

Florina Presadă: Cred că azi distincția stânga/dreapta este reinterpretată peste tot în lume. Tocmai spuneați mai sus că „revendicările” din candidatura mea sunt centriste. Pentru unii, sunt o expresie a „sexo-marxismului”. În România, vedem cum un partid social-democrat și un partid liberal au semnat câte un protocol cu o grupare de organizații extremiste care-și doresc restrângerea drepturilor cetățenilor.

Andrei Tiut: Totuși, sunteți membră într-un grup de Facebook care se descrie astfel: „Un grup marxist-leninist, pentru oameni care susțin această ideologie sau sunt interesați de a o susține. Acest grup cuprinde membrii și simpatizanții Partidului Comunist din România (PcdR).” Cum comentați?

Florina Presadă: Unde? Cum? Nu sunt membră a unui astfel de grup.

(...)

Florina Presadă: Am intrat acum pe grupul menționat de tine și văd că am fost adăugată acum un an de un anume Francisc Daniel pe care nu îl cunosc. Din tot grupul, recunosc o jurnalistă care a lucrat la Realitatea, care cu siguranță nu a fost întrebată dacă dorește să adere la acel grup.

Andrei Tiut: Ok. Pe de alta parte cine vrea sa guverneze o țară trebuie sa arate ca își guvernează imaginea. (Nu doar personal, cineva în USR ar trebui sa va „păzească”.)

Florina Presadă: Ai dreptate, voi fi mai atentă cu setările profilului personal de Facebook.

USR Viu - efortul de a construi o doctrină USR

Andrei Tiut: Vorbiți-ne despre USR Viu. Cu ce se ocupă și care este rolul dvs?

Florina Presadă: USR Viu este un demers de clarificare doctrinară la nivelul partidului. A fost inițiat de Vlad Alexandrescu și lucrez alături de el ca membri ai Biroului Național, cu un mandat dat de Biroul Național. Este un document în lucru, la care membri contribuie în cadrul unor dezbateri interne, pe diverse teme.

În cadrul USR Viu se regăsesc toate curentele de gândire din partid, în măsura în care toți membrii contribuie la conturarea acestui document programatic.

Andrei Tiut: Pun o întrebare care, sub altă formă, i-a fost pusă și lui Elek Levente. Vă consultați și cu alegătorii sau doar intern?

Florina Presadă: Este un efort intern al USR care va fi asumat de partid. Pe baza lui, vom elabora propuneri de măsuri și politici publice. Ulterior asumării lui de către USR, acesta va fi făcut public.

Andrei Tiut: Puteți să dați exemple de idei care se cristalizează?

Florina Presadă: Nu vreau să spun foarte mult acum, deoarece este, cum spuneam, un document în dezbatere internă. Îți dau câteva exemple, îmi e foarte greu să aleg, e un document care se tot dezvoltă.

Educația - de la drept fundamental la domeniu strategic. Fiecare copil are dreptul constituțional la educație și trebuie să aibă oportunități egale la educație, la o dezvoltare personală armonioasă. Nu în ultimul rând, USR consideră că educația este un proces necesar pe tot parcursul vieții active a individului, mai ales în condițiile ritmului rapid de evoluție a societății din secolul XXI.

Economie - USR este partidul inițiativelor private, a libertății de inițiativă. USR sprijină piața liberă, privată, atât în ceea ce privește inițiativele economice cât și inițiativele civice sau politice.

Independența justiției și egalitatea în fața legii - Într-o țară în care independența justiției a fost amenințată rând pe rând de un partid sau de altul, USR este partidul care va lupta fără încetare împotriva corupției, a nepotismului, a mafiilor din economie, a clientelismului politic și va apăra independența Justiției.

Coaliția pentru Familie și referendumuri

Andrei Tiut: Ați susținut că nu este o idee bună să avem un referendum pentru redefinirea căsătoriei în sensul cerut de Coaliția pentru Familie (doar pentru cupluri heterosexuale). De ce vă opuneți?

Florina Presadă: În primul rând, pentru că acest demers, care aparține Coaliției pentru Familie, este un prim pas către o agendă mai largă a acestei grupări. Pe agenda acesteia nu se află numai redefinirea căsătoriei, ci și restrângerea drepturilor reproductive ale femeilor, de exemplu, a libertății acestora de a alege asupra propriului lor corp și a propriei vieți. Este foarte important să vorbim despre acest lucru și să legăm lucrurile între ele. CpF nu se va opri la modificarea Constituției. Demersul CpF face parte dintr-un tablou mai mare, al discriminării, care ia amploare peste tot în lume. Totodată, definiția căsătoriei este dată deja de Codul Civil și am operat foarte bine cu ea până în acest moment.

Andrei Tiut: Coaliția spune că referendumul este forma supremă de democrație, sunteți de acord?

Florina Presadă: Democrația înseamnă mai mult decât această metodă de consultare numită referendum. Este utilă în foarte multe situații pentru a afla care e „starea națiunii”. În Elveția, țara dată ca exemplu pentru utilizarea referendumurilor, el este considerat o formă de eșec a dezbaterii sociale și politice pentru că dezbină și reduce punctele de vedere existente în societate la două opțiuni - pro sau contra. În cadrul vizitei de studiu de la Lausanne despre metode de participare publică, organizată de CeRe acum un an, mi s-a explicat că toate forțele politice, civice, sociale fac tot ce pot pentru a nu ajunge la referendum, acestea dezbat și negociază soluții politice la o anumită problemă aflată îe agenda publică. Când ajung la referendum, înseamnă că părțile implicate nu mai au ce să-și spună. În ceea ce privește referendumul din România, nu am văzut o preocupare și ulterior dezbateri în societate pe tema căsătoriei și a familiei care să justifice inițiativa și referendumul CpF. Cpf nu a făcut decât să arate o desfășurare de forțe pe scena politică din România pentru a-și promova ulterior o agendă a dezbinării.

Andrei Tiut: Pe logica asta, referendumul intern USR a avut loc tot pentru ca la nivel de conducere s-a eșuat în a produce o decizie satisfăcătoare.

Florina Presadă: Da

USR, încotro?

Andrei Tiut: Organizația municipală București - din care faceți, presupun, parte - cum o mai duce? Elek Levente practic a declarat-o în moarte clinică.

Florina Presadă: Organizația va organiza alegeri la început de septembrie. Lucrurile sunt pe un făgaș bun. Organizațiile de sector și-au făcut treaba foarte bine până în acest moment.

Andrei Tiut: Un făgaș bun dar nu o stare de bine. În altă ordine de idei, ce părere aveți de apropierea USR de Dacian Cioloș. Are USR nevoie de România 100? Credeți că Dl Cioloș personal și România 100 își vor însuși rezultatele referendumului și se vor opune CpF?

Florina Presadă: Colaborarea cu oamenii Ro100 e ceva natural. Avem un proiect comun în derulare, la care iau și eu parte - Comisia de Tăiat Hârtii 2.0. România are nevoie de USR și România 100. Domnul Cioloș și Ro100 nu au de ce să își însușească aceasta decizie, care aparține USR.

Andrei Tiut: O eventuala alianță electorală cu un partid R100, sau o „fuziune” cum cer unii membri USR ar ridica această problemă. Sau nu?

Florina Presadă: Ro100 nu este momentan partid, iar USR a luat deja o decizie în privința acestui referendum. Repet, România are nevoie și de USR, și de Ro100.

Andrei Tiut: Care este cel mai bun lucru pe care îl puteți spune despre USR?

Dar despre dvs personal?

Florina Presadă: Cel mai bun lucru despre USR sunt alegătorii și membrii acestuia - oamenii. Aceștia își înțeleg misiunea: aceea de a fi altfel decât politicienii de până acum, oameni care pot să își asume poziții incomode sau curajoase în condițiile în care toate celelalte partide fac același lucru de zeci de ani de zile. Am văzut în USR dezbateri interne pe diverse subiecte la care sunt mândră că am putut să particip - un USR Viu. Despre mine pot spune că înțeleg politica ca pe un proces al negocierii la care participăm cu toții, și că pentru mine decizia politică nu înseamnă neapărat o decizie care mulțumește pe toată lumea - lucru imposibil - ci ca pe o decizie la care contribuim și pe care ne-o asumăm cu toții. Deci nu USR progresist, USR liberal sau USR popular, ci un singur USR, viu.

Andrei Tiut: Care sunt cele mai rele lucruri pe care le puteți spune despre USR și despre dvs ca politician

Florina Presadă: În anumite situații, în USR, încă nu știm când să ne oprim din dezbătut. Despre mine - încă visez și cred că totul e posibil. Dar ce-ar fi să îi întrebi asta despre mine pe Nicușor Dan, Cristian Ghinea sau Clotilde Armand?

Andrei Tiut: Uite așa pun eu o întrebare pe care vroiam sa o sar: ce părere aveți dvs despre cei trei.

Florina Presadă: Mi-aș dori ca toți trei să poată continua lupta pentru o mai bună guvernare împreună, sunt oameni valoroși care nu ar trebui să lipsească USR-ului. Sunt oameni inteligenți, capabili, care pot să vadă pericolul dezbinărilor de orice fel. Trebuie doar să își dorească să îl vadă. Nicușor merită să fie Primarul Bucureștiului în 2020, Clotilde trebuie să continue ce a început la Sectorul 1, iar Cristi ar trebui să facă parte dintr-un guvern USR.

Andrei Tiut: Deci dl Dan și dna Clotilde să rămână în politica locală...

Florina Presadă: În acest moment, sunt cei mai potriviți pentru asta.

Andrei Tiut: Sunteți membră în Biroul Național. Ce procent vă propuneți să ia USR la alegerile euro-parlamentare?

Florina Presadă: Până la procente, ar trebui să decidem afilierea politică europeană a partidului. Și asta va contribui la procentele pe care le va putea lua USR.

Andrei Tiut: Ce afiliere vă doriți?

Florina Presadă: La modul ideal, mi-aș dori o nouă familie politică europeană, împreună cu partide ca En Marche.

Andrei Tiut: Sa zicem ca se întâmplă asta. Ce procente poate spera USR?

Florina Presadă: După ce ne vom alege un nou președinte - care sper să aducă claritate și unitate în partid - cred că USR poate ținti spre 20%.

Andrei Tiut: Va mulțumesc.

Acest interviu a fost editat minimal pentru fluență.

*

Anexă: Fragment din manifestul USR Progresist

Credem într-un stat modern, guvernat pe principii de competență, transparență și responsabilitate față de cetățeni și drepturile acestora. Ce ne dorim: Susținerea drepturilor omului așa cum reies din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului,

Angajamentul de a urmări îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă, așa cum sunt ele definite de către Organizatia Natiunilor Unite, dintre care amintim: Energie curată și la prețuri accesibile, Orașe și comunități durabile, Consum și producție responsabile, Acțiune climatică – Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului lor,

Principiul egalității în drepturi, inclusiv a drepturilor minorităților, de orice fel ar fi ele, și combaterea oricăror forme de discriminare,

Încurajarea participării politice a femeilor și o mai mare reprezentare a acestora la toate nivelurile de decizie publică și politică,

Susținerea secularismului și a separației biserică/stat,

Respectarea drepturilor cetățenilor cu privire la protecția datelor cu caracter personal și a comunicațiilor private în cadrul elaborării politicilor de securitate,

Susținerea sistemelor publice de asigurări sociale (inclusiv pensii) și a sistemelor publice de educație și sănătate, în spiritul solidarității sociale, respectând principiul contributivității,

Susținerea participării publice la nivel politic prin mecanisme ca bugetarea participativă,

Reducerea inechităților sociale și economice ca proiect prioritar în preajma Centenarului Unirii Românilor,

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.