Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR şi PNL, critici dure la adresa iniţiativelor legislative de modificare a legilor Justiţiei

PNL

Parlamentarii PNL şi USR au criticat, miercuri, iniţiativele legislative de modificare a legilor Justiţiei, în timp ce reprezentanţii PSD au subliniat necesitatea armonizării legislaţiei la situaţia din România. USR ar fi dorit să se renunţe la această iniţiativă legislativă şi să se reia toată procedura legislativă de către Guvern. "E greşit ca procedura să se facă la această comisie", a afirmat deputatul USR Stelian Ion.

El a spus că USR acceptă că trebuie făcute modificări la aceste legi, menţionând că este foarte important un dialog cu organismele implicate în actul de justiţie. "La modul general faci reforme atunci când e necesar, modificări trebuie făcute, este unanim acceptat şi noi acceptăm acest lucru, trebuie făcute modificări şi să fie aduse îmbunătăţiri, dar dacă vorbeşti de o reformă la modul acesta, o reformă care are în prim plan o prezumţie potrivit căreia magistraţii ar fi o problemă a sistemului judiciar, este cu totul greşit", a susţinut Stelian Ion.

El a criticat prevederea privind înfiinţarea unei Direcţii de investigare a magistraţilor. "Criticăm în termeni duri iniţiativa de înfiinţare a unei Direcţii de investigare a infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori. Este inacceptabilă o asemenea variantă, mai ales că nu a avut la bază nicio idee de fundamentare", a spus deputatul USR, adăugând că soluţiile găsite cu privire la accederea în calitatea de magistrat sunt neinspirate. El a subliniat şi faptul că la aceste modificări trebuie avut în vedere punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la MCV.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a afirmat că iniţiativele legislative au fost făcute "pe genunchi" şi denotă că scopul pe care îl urmăreşte PSD, ALDE şi UDMR este subordonarea justiţiei. "Din punct de vedere politic, am remarcat cu oarecare satisfacţie că asociaţiile profesionale, Ministerul Public, Ministerul de Justiţie au criticat în mod serios, consistent, toate cele trei iniţiative legislative. Luările de poziţie dovedesc că cele trei iniţiative legislative au fost făcute pe genunchi, cu o lipsă de atenţie. (...) Superficialitatea este evidentă şi denotă în mod cert scopul ultim pe care îl urmăreşte PSD, ALDE şi UDMR. Scopul ultim nu este altul decât să ajungă să deţină controlul asupra justiţiei", a afirmat Cupşa.

El a adăugat că iniţiatorii nu au fost interesaţi prea mult de cariera magistraţilor, nici de felul în care funcţionează CSM, ci doar de numirea procurorilor de rang înalt şi de intervenţia asupra Inspecţiei judiciare. "Un proces absolut necesar de aducere la zi, de intervenţie legislativă în ceea ce priveşte legile Justiţiei, l-aţi transformat într-un simplu instrument politic, urmărind un obiectiv politic de scurtă durată cu care nu putem fi de acord de a exercita control asupra justiţiei", a mai spus Cupşa, conform Agerpres.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că aceste iniţiative legislative elimină disfuncţionalităţile şi armonizează legislaţia. "Prin aceste trei iniţiative legislative nu facem decât să eliminăm eventualele disfuncţionalităţi care există acum în sistem. În acelaşi timp, încercăm să armonizăm legislaţia. Cu toţii am constatat că în cei 13 ani de când sunt cele 3 legi legislaţia s-a modernizat şi ne dorim cu toţii îmbunătăţirea legislaţiei. Dar foarte important este punctul de vedere al asociaţiilor profesionale. De aceea, fără îndoială ţinem cont de observaţiile pe care asociaţiile le-au făcut şi să aducem reglementări în concordanţă cu situaţia din România", a subliniat Iordache.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a menţionat că social democraţii vor milita pentru punerea în acord a acestor legi. "Vom milita în primul rând pentru punerea în acord a legilor de organizare şi funcţionare a autorităţilor judecătoreşti cu Constituţia şi de punerea în acord a legilor între ele. În momentul de faţă avem prevederi care sunt diferite, deşi sunt reluate în cele trei legi. Vom avea grijă ori să facem definiţii la noţiuni care, în prezent, nu există în legi, ori să nu le folosim", a adăugat el.

Deputatul UDMR Marton Arpad a menţionat că iniţiativa legislativă nu aparţine acestei formaţiuni. "Această iniţiativă legislativă nu ne aparţine nouă, avem observaţii şi amendamente. Cunoaştem şi punctul de vedere al cetăţenilor, al străzii cum spuneţi dumneavoastră. Circulaţi printre protestatari şi întrebaţi-i dacă ei doresc ca din cauza unor magistraţi pentru care România plăteşte să plătească acea sumă", a spus Marton Arpad.

Comisia specială parlamentară pentru domeniul justiţiei a început miercuri dezbaterea generală asupra iniţiativelor legislative de modificare a legilor justiţiei. Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a anunţat că până luni vor fi depuse amendamente, săptămâna viitoare urmând să continue dezbaterile pe texte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.