Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR vrea anchetă a Corpului de Control al Prim-Ministrului cu privire la incendiile din Parcul Național Semenic

usr uniunea salvati romania

Partidul Uniunea Salvați România a solicitat, miercuri, printr-o interpelare adresată de senatorul Mihai Goțiu premierului Mihai Tudose, dispunerea de îndată a unei anchete a Corpului de control al Guvernului cu privire la incendiile de la sfârșitul săptămânii din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.

În cazul în care premierul nu va dispune o astfel de anchetă, USR își va rezerva opțiunea exercitării dreptului de a sesiza instituțiile de cercetare penală cu privire la eventualitatea săvârșirii unor infracțiuni, legate de regimul silvic, regimul ariilor naturale protejate, regimul protecției mediului, îndeplinirea atribuțiilor reprezentanților instituțiilor publice, după caz.

Interpelarea senatorului USR Mihai Goțiu vine după ce în perioada 7-9 iulie a efectuat o vizită de documentare, împreună cu consilieri și specialiști în silvicultură și biodiversitate, în Parcurile Naționale Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița (din județul Caraș-Severin). La finalul documentării, Mihai Goțiu a anunțat în mod public că va întocmi un raport, pentru colegii lui din Parlament, cu neregulile și abuzurile constatate, raport care să stea la baza unor modificări legislative, că va pregăti o listă de întrebări pentru Romsilva (administratorul parcurilor) și că va realiza un film destinat publicului larg.

Citeşte şi: Dan Voiculescu, PRIMELE DECLARAŢII despre boala sa. 'Sigur voi fi operat' - VIDEO

Incendiile care au devastat timp de trei zile mai multe hectare de teren din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului s-au produs la doar câteva zile după anunțul făcut de senatorul USR și exact într-una din zonele vizitate de acesta.

”Guvernul și toate autoritățile publice cu atribuții în domeniu au obligația de a cerceta informațiile și temerile exprimate deja în presa locală, conform cărora incendiul ar avea legătură cu ștergerea urmelor neregulilor și abuzurilor constatate de mine în zonă”, a declarat Mihai Goțiu.

”Din păcate, acest incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva. Acum pot să spună ce vor despre numărul de puieți plantați în mod real (nu pe hârtie) după tăierile din zonă, despre modul în care au fost respectate regulamentele silvice atât în timpul tăierilor, cât și ulterior, despre controalele și măsurile luate în timpul exploatării și până zilele trecute. Sunt însă, în continuare, multe întrebări la care aștept răspuns, începând de la cele legate de legitimitatea tăierilor într-un parc național, îndeplinirea procedurilor legale de avizare și contractare a tăierilor, de ce s-au plantat puieți de conifere în locul unei păduri de foioase și multe altele”, a spus senatorul USR.

În interpelarea adresată premierului Mihai Tudose, vicepreședintele Senatului enumeră peste 50 de întrebări legate de tăierile și de incendiile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului la care așteaptă răspunsuri în urma anchetei Corpului de Control. Pe lângă prim-ministru, interpelarea a fost pusă și în atenția miniștrilor Mediului și cel al Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, respectiv Doina Pană.

Citeşte şi: DOCUMENT BOMBĂ, semnat de Kovesi. Cum voia şefa DNA să obţină ACCESUL la CONTURILE românilor - FOTO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.