Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea bătălie internă din USR s-a încheiat

Acest titlu este ușor ironic. După cum sugeram într-un articol anterior, în confruntarea internă pentru leadershipul USR, adversarii au abandonat rând pe rând. Ultimul, Cristian Ghinea, a anunțat că a ajuns la un acord cu restul partidului privind modificările aduse la statut și că nu va candida la președinția USR. Mesajul este bine formulat, în sensul că sugerează un "mare compromis" pentru binele partidului. O citire mai atentă a punctelor acestui compromis trimite, însă, spre alte concluzii.

Într-un document obținut de Hotnews, Ghinea invocă două victorii parțiale și o înfrângere în discuțiile interne din partid. Să le luăm pe rând

Vor exista referendumuri interne în USR dar acestea vor fi ... consultative

Aici nu este chiar simplu de comentat. Pe substanță, un referendum intern cu o rată înaltă de participare va fi un instrument politic puternic. Ca imagine, însă, Ghinea se prezintă cu un eșec. Numeroase voci în tabăra sa au ridicat referendumul intern cu rol decizional la rang de principiu fundamental de organizare și indice absolut al democrației interne în partid. Ghinea nu a livrat acest tip de referendum.

Secretarul General al partidului nu va putea obține funcții politice în partid dar.... va fi în continuare numit la propunerea președintelui

Altfel spus, SG-ul va avea dificultăți în a urmări scopuri politice proprii dar va fi în continuare ales dintre loialii președintelui. Nu știu dacă nu cumva asta întărește, mai degrabă decât să scadă, puterea liderului de partid. Este drept, însă, că va fi nevoie de validarea sa cu o majoritate de două treimi. În orice caz, simt aici mai degrabă presiunea organizațiilor locale decât puterea de convingere a platformei USR Optimist.

Vicepreședinții nu vor putea primi mandate direct de la Congres

În teorie, un vicepreședinte mandatat de Congres să construiască politici publice, ar fi putut invoca această legitimitate pentru a construi un program de guvernare de capul său. Dacă acest vicepreședinte ar fi fost Ghinea și ideile de politici publice ar fi fost fix acelea promovate de ONGul lui Dacian Cioloș, atunci acesta din urmă ar fi devenit candidat natural al partidului pentru funcția de premier.

*

În cinstea păcii instaurate, Ghinea a avut cuvinte de laudă la adresa procesului intern din USR.

"Trebuie să spun foarte limpede: sper ca modul de lucru și direcția dezbaterii de sâmbătă să continue și la următoarea întâlnire (6 mai). Sper să găsim soluții consensuale, să permitem argumentelor să câștige", spune el în documentul obținut de Hotnews.

Pentru cei mai puțin familiari cu discuțiile USR, trebuie să vă spun că până acum poziția emfatică a grupului USR Optimist era că este nevoie de o dezbatere reală, la baza partidului. Această dezbatere ar fi fost, foarte probabil, online, dar nu pe forumul deja existent (unde probabil grupul nu a atins o masă critică). Ideea ca un grup de elite ale partidului să propună o structură de statut iar în Congres dezbaterea să fie minimală era anatema. Aș zice că aici Ghinea a făcut o eroare neforțată (dacă nu cumva i s-a cerut explicit un gest de loialitate).

*

Așadar, jocurile sunt făcute. Cristian Ghinea nu va candida iar pentru Dacian Cioloș este foarte târziu să candideze. Merită, deci, să facem o primă evaluare a eforturilor.

Fostul premier pare să fi dorit cel mai mult și cel mai mult să obțină posibilitatea de a nega plauzibil orice implicare. A reușit să mențină, până la un punct, această iluzie. Și atât.

Ghinea și grupul său au fost destul de competenți pe zona media. Din câte pot să îmi dau seama, nu au obținut sprijin suficient în teritoriu. Dar, în lipsă de alte informații, nu pot formula asta ca un reproș.  Dacă ar fi să reproșez ceva, aceasta este că au promis mai mult eroism decât puteau livra. Nu a fost un Braveheart, a fost poate chiar puțin din opera lui Caragiale, Telegrame.

Cât despre Nicușor Dan... a avut toate resursele necesare ca sa câștige și a câștigat. Nu este mare lucru de zis aici.

Bătălia pentru vârful partidului s-a încheiat, chit că în final vor exista unul sau mai mulți candidați. Pentru alte funcții importante, avem motive să presupunem, lupta continuă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.