Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vaccinarea obligatorie: dezbatere reală sau mimată?

vaccin

În ultima perioadă, dezbaterea publică este confiscată de teme precum grațierea penalilor sau capacitatea PSD de a-și respecta promisiunile din campanie. Deși ambele sunt teme importante, acestea primesc mult mai multă atenție decât subiectul vaccinării obligatorii. Aruncată pe piață, această informație este dezbătută de opinia publică mai degrabă din punct de vedere moral și etic iar partidele politice nu fac eforturi prea mari pentru a dirija dezbaterea spre punctul de interes care ar trebui să fie central și anume avantajele sau dezavantajele din perspectivă medicală, științifică.

Pe acest subiect, societatea noastră s-a împărțit rapid în două tabere: cei care susțin proiectul și cei care spun că vaccinurile pot provoca unele boli grave precum autismul.

Mulți dintre cei care susțin una dintre tabere nu au studii medicale și, mai grav de atât, își obțin informațiile de pe site-uri obscure ce împart în stânga și în dreapta diverse teorii ale conspirației.

Ce par să uite toți aceștia este că, dincolo de părerile personale, documentate sau nu, subiectul vaccinării obligatorii este unul în care ar trebui să primeze responsabilitatea, iar opiniile de luat în seamă ar trebui să fie în primul rând cele ale specialiștilor în domeniu și mai puțin ale activiștilor gen Olivia Steer, pentru care ceaiul de mușețel reprezintă rezolvarea tuturor problemelor.

De aceea este atât de importantă declarația politică din Parlament a deputatului PMP Cătălina Bozianu, care face un apel la responsabilitate către toți actorii implicați în acest subiect:

Din perspectiva cetăţenilor, cel mai important subiect al acestor zile consider că este dezbaterea publică asupra proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie. Şi nu are cum să fie altfel, câtă vreme priveşte cel mai important lucru pentru un părinte: sănătatea copiilor săi. De aceea, consider că este datoria fiecăruia dintre noi, cei învestiţi de oameni cu încredere şi cu autoritate să ne implicăm în această dezbatere şi, prin efortul nostru comun, să generăm cea mai bună soluţie. Nu pentru stat, nu pentru companiile farmaceutice, ci pentru români şi pentru copiii lor.”

Deputatul PMP atrage atenția că, fără să existe un consens în sânul comunității medicale pe această temă, fiind mulți epidemiologi care susțin vaccinarea obligatorie dar existând de asemenea și mulți medici care contestă măsura cu argumente atât medicale cât și etice, punctul principal al dezbaterii se poartă pe probleme de principii morale și de drept.

Ori, fiind vorba despre o măsură medicală, care, după cum am văzut, poate face diferența dintre viață și moarte, tocmai caracterul științific al măsurii ar trebui să reprezinte punctul central al dezbaterii.

Cătălina Bozianu atinge și un alt punct sensibil cu privire la această temă. Chiar dacă la nivel de principiu vaccinarea obligatorie va reuși să ne protejeze copiii, în practică lucrurile nu sunt atât de simple. Chiar și în momentul de față când vaccinarea nu este obligatorie, deci nu se pune o presiune mare pe rezerva de medicamente, putem observa cazuri în care multe dintre vaccinuri lipsesc de pe piață.

Și iată că, deși pare că în teorie avem o rezolvare la problema îmbolnăvirii copiilor -vaccinarea obligatorie-, în practică sistemul nostru de Sănătate nu reușește să facă față nici măcar cererii existente în momentul actual.

În concluzie, fiind vorba despre un subiect atât de important, cred că este cazul să mutăm dezbaterea de pe puncte teoretice și morale pe rezolvări pragmatice și ancorate în realitate. Pentru că altfel riscăm să fim de acord cu o soluție excelentă în teorie, dar care în practică nu va reuși să obțină rezultatele scontate ci, mai mult, să arunce o și mai mare pată de îndoială în rândul societății, față de capabilitățile sistemului nostru medical.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.