Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valeriu Zgonea, despre rezultatele alegerilor locale şi consecinţe/ INTERVIU

zgonea

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a acordat un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO, în care a comentat rezultatele alegerilor locale şi consecinţele lor. Acesta se declară încântat de victoria PSD, dar şi îngrijorat de situaţia dreptei din România. Despre provocările câştigătorilor, despre aleşii penali, efectele alegerilor asupra Parlamentului şi planurile sale personale, Valeriu Zgonea vorbeşte în interviul de mai jos.

Reporter: - Cum vi se pare rezultatul alegerilor locale?

Valeriu Zgonea: - Previzibil. Eu am spus că PSD va lua între 35-37%, iar PNL nu va atinge 30%. E o chestie previzibilă. E vorba de organizarea fiecărui partid, mobilizarea, gestiunea din ultimii 4 ani de zile. S-a demonstrat foarte clar care a fost partea bună a USL şi unde s-a greşit. Fractura, plecarea PNL din USL nu a fost de bun augur. Efectul e absolut normal, pentru că PSD a avut întotdeauna majoritatea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene. Cu puţine excepţii, atunci când legea a fost schimbată într-un mod radical abuziv în 2006. Atunci s-au schimbat majorităţi în consiliile judeţene. PSD întotdeauna a fost o forţă în administraţia locală. Dar să ştiţi că întotdeauna este foarte dificil să gestionezi victoria. PSD va trebuie să-şi construiască o foarte bună platformă pentru următorii patru ani de zile, de dezvoltare a României. Acesta este marele pericol. Plus că 35-37% nu înseamnă o majoritate. Trebuie să găseşti soluţii şi cu ceilalţi ca să poţi să faci consiliile judeţene. Dar pentru PSD este o victorie extraordinară.

Vezi şi: REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016: Noii primari ai municipiilor reședință de județ/ HARTĂ

Reporter: - Cum vă explicaţi faptul că au fost aleşi mai mulţi primari cu probleme penale?

Valeriu Zgonea: - Nu pot să comentez, nu este decizia mea, nu eu am făcut selecţia de resurse umane.

Reporter: - Nu desemnarea lor de către partide, ci faptul că au fost votaţi de cetăţeni...

Valeriu Zgonea: - Probabil că oferta celorlalţi a fost foarte slabă. Nu este de datoria mea să stabilesc. Legislaţia este foarte clară, fiecare votează potrivit propriei conştiinţe. Nu am cum să comentez. Eu v-am spus opinia mea despre PSD. Este un rezultat foarte bun pentru PSD, previzibil, care îi obligă la o construcţie de politici publice şi la o gestiune a carierei mult mai aproape de cerinţele electoratului din ultimii ani de zile şi din ultimele luni.

Reporter: - Au fost voci care, înainte de alegeri, spuneau că o victorie a PSD ar duce şi la anumite schimbări în Parlament...

Valeriu Zgonea: - Nu face subiectul discuţiei. Vorbim despre cum văd rezultatul alegerilor. Pentru Bucureşti este un rezultat excepţional. PSD nu a câştigat niciodată toate sectoarele şi primarul general. Mă bucur foarte mult. Poate că o schimbare după 25 de ani în chestiunea administraţiei locale a Capitalei - cu mai multă tentă social-democrată şi cu o anumită abordare a politicilor publice mult mai integrată, pe care PSD întotdeauna a avut-o - va genera o altă faţă a Bucureştiului şi ne vom apropia de ceea ce cu toţii întotdeauna am dorit. Eu am mare încredere în această echipă. Îi cunosc, am lucrat cu foarte mulţi dintre ei. Este o provocare extraordinară şi pentru primarul general, şi pentru ceilalţi. Eu chiar am spus acum un an şi jumătate că dacă PSD va propune o femeie la Primăria Generală va câştiga. Este o schimbare de paradigmă. Pe de altă parte, trebuie să ne preocupe foarte mult drepata românească, indiferent că suntem oameni de stânga. E într-o situaţie delicată dacă nu reuşeşte să gestioneze electoratul, mai ales în marile aglomerări urbane.

Vezi şi: OFICIAL BEC: Rezultate parţiale la ALEGERILE LOCALE 2016

Reporter: - Deci nu credeţi că rezultatele alegerilor locale vor avea un efect şi asupra activităţii parlamentare?

Valeriu Zgonea: - Fiecare este dator în dreptul său să răspundă de chestia asta. Eu nu am ce să comentez. Este o decizie pe care fiecare o ia în funcţie de strategia pe care o abordează în următoarea perioadă. Eu nu sunt proprietar pe funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Am spus-o din 26 aprilie. În momentul în care toate procedurile sunt absolut regulamentare, corecte, legale, fără nicio problemă, funcţia nu-mi aparţine şi nu m-am născut cu ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.