Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vara incendiară PÂRJOLEŞTE toată Europa. Ne apropiem de un record istoric al temperaturii - FOTO/VIDEO

ziarebotosani.ro
canicula furtuni

Zilele toride și valurile periculoase de caniculă au dominat sudul și estul Europei în această vară, spre deosebire de Marea Britanie și Irlanda, unde temperaturile înregistrate au fost sub media obișnuită a anotimpului cald.

Aşa cum am simţit pe pielea noastră, vara aceasta pare că nu se mai termină. Caniculară și secetoasă, cu perioade marcate de temperaturi extreme, pârjolul a fost pe deplin resimţit în sudul și estul Europei, dar și în Peninsula Balcanică. Cele mai fierbinţi luni sunt iulie și august, când temperaturile medii au depăşit şi vor depăşi în continuare cu ușurință 32 de grade Celsius în aceste zone, potrivit Accuweather.com.

Citeşte şi: SCANDAL uriaş la Google! Un inginer a dezvăluit practicile din Silicon Valley

"Este posibil să asistăm la recorduri de temperaturi, în timpul valurilor de caniculă", spune meteorologul Alan Reppert. Cele mai expuse valului de caniculă vor fi România, Ungaria, Macedonia și Bulgaria, unde valurile de caniculă vor fi frecvente și vor dura săptămâni.

O altă problemă cu care se confruntă europenii este cea legată de calitatea scăzută a aerului, cauzată de umiditatea scăzută. Vara aceasta este una săracă în ploi și secetoasă, mai afirmă meteorologii, ceea ce se reflectă deja în recoltele agricole.

Pe de altă parte, centrul Europei a fost sub semnul furtunilor,  în special în Franța, Germania, Polonia și Cehia. Unele dintre aceste furtuni s-au manifestat violent şi au venit cu vânturi puternice, grindină și, izolat, tornade.

În Peninsula Iberică, temperaturile mari au provocat la izbucnirea şi proagarea pe scară largă a incendiilor de vegetație. Furtunile şi descărcările electrice au favorizat incendiile, pe fondul unui aer uscat și foarte cald din Italia, Croaţia sau Albania.

Citeşte şi: Moştenitorul imperiului Samsung aşteaptă ani grei de puşcărie

Temperaturile anormal de mari și lipsa precipitațiilor au favorizat izbucnirea mai multor incendii violente de vegetație şi în Portugalia sau în Franța, unde 12.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

În Austria, autoritățile din Viena au interzis plimbările cu caleașca, întrucât temperaturile au depășit și aici 35 de grade Celsius.

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48 de grade Celsius, în Atena, în 1977. Iar săptămâna trecută, temperaturile maxime înregistrate au atins 43,4 grade în Turcia și 42,8 grade în Cordoba, Spania și în Frosinone, Italia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români ca, înainte de a porni spre aceste zone, să consulte paginile de Internet http://www.meteoalarm.eu şi http://erccportal.jrc.ec.europa.eu/ - pentru informaţii actualizate permanent, să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare, în situaţii de caniculă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.