Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Varşovia consideră 'în general acceptabile' propunerile UE pentru evitaterea unui 'Brexit'

brexit

Premierul polonez Beata Szydlo a calificat vineri ca fiind 'în general acceptabil' compromisul discutat în prezent pentru a evita ieşirea Marii Britanii din UE, însă a insistat asupra 'respectării' drepturilor salariaţilor polonezi din Marea Britanie, informează AFP.

'Pentru noi este cu precădere important ca totul să fie făcut în aşa fel ca polonezii care lucrează în Marea Britanie să fie de asemenea respectaţi şi să primească garanţii', a declarat premierul polonez pentru presă, după întrevederea avută la Berlin cu Angela Merkel. La rândul său, cancelarul federal a declarat că cele două ţări au convenit 'să facă tot ce este posibil pentru a menţine Marea Britanie în UE, respectând în acelaşi timp principiile fundamentale ale UE, printre care libera circulaţie' a persoanelor.

Mai mult de un milion de polonezi trăiesc astăzi în Marea Britanie, iar Varşovia se teme că acest compromis, analizat în prezent, îi va afecta cetăţenii. Premierul britanic David Cameron doreşte să limiteze ajutoarele sociale pentru muncitorii din alte ţări ale UE angajaţi în Marea Britanie, pentru a le putea recomanda concetăţenilor să voteze, în cadrul unui referendum, în favoarea menţinerii ţării în UE.

O asemenea posibilitate este schiţată în propunerile UE pentru evitarea unui 'Brexit', o ieşire a Marii Britanii din blocul european al celor 28 de ţări. Textul prevede de asemenea 'o frână de urgenţă' pentru ca Londra să poată suprima ajutoarele sociale timp de patru ani acordate muncitorilor intraeuropeni, dacă va estima că sistemul său de securitate socială este în pericol. Perioada în timpul căreia Marea Britanie va fi autorizată să pună în funcţiune restricţiile în materie de ajutoare sociale se numără printre prevederile delicate asupra cărora şefii de stat şi de guvern din UE vor încerca să ajungă la un acord în timpul summitului de săptămâna viitoare de la Bruxelles. În cadrul activităţilor pregătitoare pentru acest summit, Cameron urmează să aibă vineri seara o întrevedere cu Angela Merkel la Hamburg (nord), în timpul căreia el va rosti şi un discurs, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.