Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dâncu face analiza: 'În România se tace despre lucrurile importante'

Vasile_Dâncu

Sociologul Vasile Dâncu a declarat, vineri, la Bookfest, la lansarea volumului său "Politically Incorect", că această lucrare relevă faptul că despre cele mai importante lucruri se tace în România şi că reprezintă un manifest politic.

"Nu mi-a ieşit din talent sau mi-a ieşit aşa pentru că sufeream pentru societate sau am avut o iluminare. Nu-i adevărat. Am vrut să scriu această carte, ca o sinteză a ceea ce gândesc eu în acest moment şi ca reacţie la două lucruri: am vrut să fie o reacţie la faptul că am senzaţia (...) că despre cele mai importante lucruri se tace în România. Nu vorbim despre ceea ce trebuie, vorbim doar despre ceea ce nu este important", a precizat sociologul, scrie agerpres.ro.

Citește și: Pe modelul STRALETEI Alexandra, fiică de polițist, acum o ELEVĂ de 18 ani si-a scos la licitatie virginitatea / FOTO

El a amintit câteva dintre "lucrurile de agendă publică pe care le consideră importante".

"Am avut dorinţa şi obrăznicia, ca să spun aşa, să încerc să setez câteva lucruri de agendă publică pe care eu le consider importante după 25 de ani de sociologie şi 15 ani de politică. Aceasta a fost prima mea intenţie. De aceea, o parte din carte se ocupă de România invizibilă, deci ceea ce nu vedem din România, un fel de Românie profundă, dar pe care nu o laudă filosofii, pe care nu o auzim şi nu o vedem niciodată", a spus Dâncu.

Citește și: Asta e cea mai mare centrală fotovoltaică plutitoare din lume: A fost conectată la rețea

Printre lucrurile din România invizibilă, sociologul a amintit: "oamenii de la ţară - care au devenit mai degrabă un fel de invectivă pentru şoferii din Bucureşti" şi "pe care-i vedem la televizor doar de Paşti şi de Crăciun", romii, ţiganii - "o rană deschisă a României", prezentaţi doar "în ipostazele lor delicvente, în stereotipul negativ", "intelectualii oneşti din România - care citesc tot timpul, dar care nu au dreptul la cuvânt", tinerii - "care nu apar decât în ipostazele în care sunt caricaturizaţi".

O a doua motivaţie pentru care a scris cartea, spune sociologul, a fost să transmită "un manifest politic".

Citește și: Un curs avansat pentru diagnosticarea cu ultrasunete a anomaliilor fetale are loc la Constanta

"M-am gândit şi la un manifest politic prin această carte, pentru că eu sunt sociolog şi sondator şi ştiam cine o să câştige alegerile în această carte şi am vrut, ca un fel de cântec de lebădă al ieşirii mele din politică, să ofer o carte despre ce ar trebui să facă politica în România. (...) Am încercat să dau politicienilor prin această carte, în speţă tinerilor din politică, ceea ce cred eu că este important pentru viitor. Am încercat să fac un scenariu de reguli politice pentru viitor. Nu vreau să mi se dea dreptate neapărat. N-am vrut să obţin o funcţie politică pentru asta, dar vreau măcar să avem o dezbatere pe aceste teme. Să fiu contrazis", a mai spus sociologul.

Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară

El a accentuat că politica ar trebui să fie resetată complet, în regulile cu care funcţionează, prin încercarea de construire a "unor ţinte umane". "Să încercăm să luăm în calcul nevoile oamenilor şi să coborâm la nivelul nevoilor oamenilor", a arătat Vasile Dâncu.

Citește și: PRO TV trebuie să-i plătească DESPĂGUBIRI unei profesoare: Postul a difuzat imagini cu ea în timpul unui act sexual / VIDEO 18+ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.