Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dâncu, pronostic teribil pentru Ponta: PSD se va rupe, Ponta nu rezistă la guvernare

Ponta - capital.ro

Vasile Dâncu nu vede un viitor colorat pentru PSD și Victor Ponta. Dâncu e de părere că Victor Ponta va rezista cu greu la putere până la alegerile din 2016, iar PSD este în pragul unei rupturi. Sociologul consideră că fragmentarea PSD ar putea aduce mai multe voturi pentru stânga românescă.

”Greu de crezut că noua dreaptă regrupată, cu președinte ales, va avea răbdare până în 2016. Cred că primavara este așteptată pentru ca să se construiască vreo ambuscadă pentru Guvernul Ponta. Va fi o adevărată minune dacă Victor Ponta va rezista pâna în 2016.

Victor Ponta va rezista dacă va dovedi că știe să joace și în apărare, nu doar în atac. Iar pentru apărare contează mult coeziunea echipei, solidaritatea, sacrificiul pentru ceilalți și alte lucruri. În actuala situație se văd mai mult strategii personale de salvare sau imagine, puține lucruri se fac pentru apărarea colectivă. Nu cred în mitul că opoziția știe că nu este pregătită să ia puterea și nu vrea să atace. După ce va trece iarna și va fi condusă de vreo serafică doamnă, greu de atacat frontal, se poate să-și descopere vocația de a face națiunea fericită de la masa guvernului.

Mi-aș dori însă foarte mult ca să avem un partid de stânga modern, dinamic, iubit de tineri și intelectuali, un partid progresist care nu este obsedat doar de voturi, ci este obsedat de viața celor mulți și bunăstarea lor. Propunerile lui Dragnea sunt dure, vor fi sabotate din toate partile. Ar trebui luate în serios. În plus, ceea ce propune Liviu Dragnea trebuie compensat cu alte proiecte de modernizare, pozitive, constructive, motivaționale, ale lui sunt deocamdată limitative, constrângătoare.

Dincolo de acestea este nevoie de o nouă solidaritate internă. Partidul câștigă în niște județe din Sud sau Moldova, dar pierde marea bătălie datorită exemplului acelor județe, a stilului oamenilor de acolo de a face politică. În acest timp, social democrații din Transilvania și Banat sunt considerați membri de categoria a doua și sunt mereu umiliți sau damnați, criticați că devin miniștri, deși pierd alegerile. Ori acest lucru îl crede și îl spune mereu chiar președintele partidului. Nu au înțeles, deși le-am spus asta de zeci de ori, că nu sunt organizațiile din Transilvania de vină, că este puțin probabil ca 15 organizații județene să fie formate doar din proști, trădători sau leneși. Sunt elemente structurale și istorice care fac ca PSD să piardă în Transilvania, în nici un caz ideea de stânga sau social democrația.

Când făceam politică eram mereu întrebat în Ardeal (se întamplă și acum) de ce accept să stau alături de diferiți baroni locali sau baroni centrali compromiși, de ce nu facem un partid modern, european, poate chiar ardelean. Și acum, tot mai multă lume cere să facem un PSD de Transilvania și Banat, o altă variantă a social democrației. Sigur, spun tuturor că asta nu se poate face, e prea multă suspiciune față de noi ardelenii și o generală dorință a tuturor de centralism maxim. La un examen lucid ne dăm seama că sunt multe capete înfierbântate și în Transilvania și un asemnea proiect politic, chiar dacă ar fi limitat la PSD, ar putea crea efecte neașteptate. Ori pentru noi, ardelenii, România este proiectul cel mai important și nu e caterincă asta, noi simțim asta și suntem educați de mici să nu facem concesii când este vorba de acest lucru.

Cu toate astea, dacă nu ar fi atât de conformiști politicienii și șefii din Transilvania s-ar enerva într-o zi și ar hotărî ieșirea din această situație de umilință. Ar spune că nu este normal să accepți ca aluviuni peremiste venite în PSD să jignească o întreagă regiune a țării doar pentru că a câștigat mai multe voturi la alegeri. Ar pune pumnul în pieptul furtunii și s-ar organiza cumva ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu prevăd însă vreo răscoală în viitorul apropiat, am văzut că oamenii se obișnuiesc ușor cu umilința de la București, este veche și costurile, deși imense pe planul imaginii de sine, nu se văd cu ochiul liber când se uită unii la alții și zâmbesc.

Baroni și reformatori? Deocamdată sunt puțini reformatori, iar pe baroni îi împuținează DNA. Nu prevăd mari lupte, nu este cine să le ducă, sunt puțini oameni care au bărbăția să se opună pe față unei situații care este clar că nu le convine.

Pe de altă parte, văd că președintele PSD face apel la forțe proaspete dinafară care îl critică pe Ion Iliescu și nerealizările sale. Erau voci și în partid care de acum 10 ani au făcut asta, dar nu au fost sprijinite nici măcar tacit. Toți se ascundeau atunci și făceau pace separată cu Vanghelie care era marele păzitor la puritatii ideologice și făcea des propunerile de excludere. Altădată toți se fereau de aceste tipuri de discursuri, iar acum este greu de știut dacă este vorba de un captatio benevolentiae sau o dorință sinceră de a deschide partidul spre diversificare și modernizare. Ar fi comic, daca nu ar fi foarte trist. Dar dacă se va reuși gruparea tuturor celor care au măcar o tresărire de stânga în niste forumuri de discuții, tot ar fi un lucru minunat care ar merita orice sacrificiu din partea conducerii de astăzi.

Greu să se rupă PSD, mitul unității este mai puternic decât orice alt imperativ. Dar ar putea fi o soluție. PSD a tot simulat diferite alianțe cu partide mai mici, dar niciodată nu a avut parteneri care să acopere tot spectrul de stânga, de la extremă la centru. Fragmentarea stângii și reorganizarea ei sub forma unei federații de partide, poate chiar conduse de PSD, ar putea aduce mai mult electorat. Trebuie un mesaj mai diversificat și mai ales o stângă care să poată valorifica filonul intelectual și emoțional al acestui curent politic. În acest moment PSD are o imagine de partid corupt, de partid al baronilor, chiar dacă și dreapta are fix aceleași probleme. Stânga însa a rămas demodată, anchilozată, chiar dacă a mai acceptat la varf intelectuali, diplomați sau tineri. A rămas să se adreseze unui public care între timp s-a transformat, a căutat mereu un public captiv, în timp ce lumea se schimbă repede iar muncitorii din marile fabrici și platforme au dispărut. Ce stângă este asta care se bazează doar pe pensionari și bugetari și care nu caută să aibă mesaj pentru lucrătorii din marile corporații, paltforme comerciale exploatați la sânge de noul capitalism românesc sau străin. Stânga trebuie să se lupte pentru drepturi (inclusiv cel de a vota), nu să limiteze drepturi sau să cedeze presiunii neoliberale în ceea ce privește contractele de muncă sau protejarea salariaților în fața patronatului. O stângă veritabilă caută să oblige capitalul autohton sau străin să facă contracte de muncă pentru tineri absolvenți, nu rămâne captiva unei iluzii ideologice, o aberație bună doar pentru Rusia, pe care o plimbăm din discurs în discurs: cota unica.

Nu știu ce gândește Victor Ponta în acestă direcție, dar ar trebui să stimuleze diversificarea stângii, poate chiar federalizarea ei.”, spune Dâncu pentru voceatransilvaniei.ro

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.