Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune: Comisia Națională de Prognoză a revizuit creșterea economică

calcule bani

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit în sus prognoza privind creșterea economică a României în 2015 și 2016, la 3,3% și, respectiv 3,4%, potrivit Prognozei pe termen mediu 2015 - 2018 - varianta de primăvară.Anterior, în prognoză din iarnă, CNP previziona un avans al PIB de 2,8% pentru 2015.

Potrivit sursei citate, Produsul Intern Brut se va ridica în 2015 la 701 miliarde de lei, iar în 2016 la 742 miliarde de lei.

Pentru 2017, CNP prevede o creștere economică de 3,7%, iar pentru 2018 de 4%.

Pe de altă parte, Comisia Națională de Prognoză estimează că, în acest an, consumul final va crește cu 3,1%, iar în 2016 cu 3,3%, consumul individual al gospodăriilor se va majora cu 3,2%, respectiv cu 3,4%, iar cel colectiv efectiv al administrației publice cu 1,4% și, respectiv cu 3%.

Potrivit datelor publicate pe 13 mai de Institutul Național de Statistică, Produsul Intern Brut a fost mai mare cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an față de trimestrul IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creștere cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier.

Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,7% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook publicat, în 14 aprilie, de instituția financiară internațională. În raportul publicat în toamna anului trecut, FMI estima o creștere de 2,4% pentru economia românească în 2015. În ceea ce privește estimările pentru 2016, FMI prognozează că economia românească va înregistra un avans de 2,9%, peste cel de 2,5% prognozat în luna octombrie a anului trecut.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

De asemenea, Banca Mondială se așteaptă ca economia României să înregistreze o creștere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% în 2015, grație cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investițiilor și creșterii exporturilor, potrivit Financial Times, care a consultat un raport cu cele mai noi estimări ale Băncii Mondiale, anunță agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.