Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești proaste pentru plagiatori: Guvernul a ascultat scrisoarea intelectualilor

plagiat

La 10 zile după un apel public al intelectualilor și la peste 4 ani de la primele inițiative în acest sens, Guvernul Cioloș a emis o ordonanță de urgență si o Hotarare a Guvernului care simplifică procedura retragerii doctoratelor.

Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii educației naționale, si Hotararea Guvernului au fost publicate joi, 10 martie, în Monitorul Oficial. Hotararea restabilește prevederi din ordinul de ministru 3504/2011, abrogat în 2012 de fostul ministru Liviu Pop exactin momentul in care, in baza lui, CNATDCU emitea verdictul de plagiat impotriva doctoratului lui Victor Ponta.

Practic, Guvernul Cioloș a ascultat primul punct din apelul intelectualilor care, pe 1 martie, au semnat o scrisoare prin care îi cereau ministrului Curaj o serie de modificări în acest domeniu (vezi AICI scrisoarea). Prin acest act normativ, guvernul Cioloș restabliește cadrul legal care a dus la începerea cruciadei antiplagiat a fostului ministru Daniel Funeriu, a cărui primă victimă majoră a fost Victor Ponta.

(De altfel, Cioloș s-a declarat încă din decembrie 2011, din perioada în care era comisar european, un admirator al reformei în Educație promovate de Funeriu. Cei doi au susținut, pe 2 decembrie 2011, o conferinţă de presă comună la sediul Ministerului Educației, cu privire la formarea profesională şi cercetarea din perspectiva agriculturii. În cadrul acesteia, comisarul Dacian Cioloş l-a felicitat pe ministrul Daniel Funeriu, "în numele Comisiei Europene, pentru curajul şi determinarea pe care le-a arătat în reformarea sistemului de învăţământ din România". "Este o acţiune foarte apreciată la nivelul UE pentru că se înscrie în liniile directoare pe care Comisia Europeană vrea să le impună prin viitoarele programe şi politici europene şi după 2014", a precizat Cioloş.)

Principalele modificării aduse Legii educației naționale

Ordonanța de Urgență prevede:

- Diploma nu mai produce efecte din momentul în care celui acuzat de plagiat i se comunică decizia ministrului de retragere a titlului.

- Se clarifică faptul că CNE nu a avut niciodată atribuţiuni în ceea ce priveşte analiza tezelor de doctorat, ci CNATDCU a fost şi este în continuare unicul cu atribuţiuni în domeniu.

Prevederile Hotărârii de Guvern:

- O prevedere foarte importantă este întărirea art. 50 alin 2, care permitea analiza plagiatelor din tezele susținute în trecut: „(2) Orice persoanaă fizică sau juridică, inclusiv membrii CNATDCU și IOSUD, poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susținerii acesteia și de data acordării titlului de doctor.”

- Procedura este simplificată, ea reprezentând practic o reluare a procedurii desfiinţate abuziv de Liviu Pop, exact când CNATDCU emitea decizia de palgiat în cazul premierului Ponta. Astfel, oricine poate sesiza suspiciunea de plagiat la CNATDCU. CNATDCU are la dispoziţie 45 de zile pentru a emite un verdict, perioadă în care poate consulta şi experţi externi. În mod salutar, s-a introdus prevederea că aceşti experţi să nu fie în conflict de interese cu suspectul de plagiat sau conducătorul de doctorat al acestuia.

- Contestaţiile pot fi depuse numai privitor la respectarea procedurii, în termen de 10 zile, cu o perioadă de soluţionare de 10 zile din partea CNATDCU, astfel încât în maxim 65 de zile procedura e finalizată. În cazul în care se constată plagiatul, titlul de doctor este retras de către ministru.

- Aşa cum prevede Legea educaţiei, intens contestată la vremea respectivă referitor la acest articol, tezele devin publice online, la cel târziu 24 de luni de la susţinere. Guvernul susţine că acest termen, contestat de unii observatori, este necasar pentru a lăsa doctorandului răgazul necesar publicării tezei de doctorat sub forma unor lucrări ştiinţifice sau cărţi. Prevederea este în linia sistemelor din alte ţări, precum Danemarca.

Ultima barieră instituţională în soluţionarea problemei plagiatelor este legată de componentă CNATDCU. Altfel spus, acum există un cadru legal corect, nu avem însă judecătorii potriviţi. Intelectualii, în scrisoarea lor, menţionau că cel puţin 8 membri ai CNATDCU sunt foşti demnitari USL şi mulţi alţii sunt arondaţi intereselor ilegitime din educaţie. De menţionat că CNATDCU a fost numit în 2011 de Daniel Funeriu, conţinând un număr foarte mare de experţi, de la cele mai prestigioase universităţi din lume, dar a fost imediat schimbat de Guvernul Ponta, excluzând aceşti oameni de ştiinţă şi înlocuindu-i cu persoane frecvent acuzate în presă şi de intelectuali de apartenenţa politică.

În concluzie, adevăratul turnesol al dorinţei guvernului şi ministrului Curaj în rezolvarea acestei probleme este componența noului CNATDCU, pe care intelectualii îl reclamă insistent în scrisoarea lor. O întrebare care nu are încă răspuns este dacă aceeaşi intelectuali vor avea curajul unei angajări în CNATDCU, ori vor rămâne spectatori serafici pe margine.

NU RATAȚI: În curând, o investigație în detaliu asupra actualilor membri CNATDCU, aspectele dubioase din profilul lor academic, precum și afacerile în care sunt sau au fost implicați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.