Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești proaste pentru România: Fondatorii UE vor un proiect fără unele țări

ue

Cele şase ţări fondatoare ale Comunităţii Europene, devenită ulterior Uniunea Europeană, au afirmat marţi la Roma că sunt pregătite să relanseze proiectul european, în prezent aproape fără suflare, chiar lăsând la o parte unele dintre cele 28 de state membre, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Suntem preocupaţi de proiectul european", au afirmat într-o declaraţie comună miniştrii de externe din cele şase ţări (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda), prezenţi marţi seară la Roma pentru "lansarea unei reflecţii comune cu privire la consolidarea Uniunii Europene". 

Afişând un net crez proeuropean, chiar dacă poate părea "împotriva curentului", potrivit şefului diplomaţiei italiene, Paolo Gentiloni, aceste şase ţări vor să creadă că Uniunea rămâne "cel mai bun răspuns" la provocările de astăzi.

Vezi și: SUA: Republicanul Trump și democratul Sanders, câștigători în primarele din New Hampshire

Mai mult, ea trebuie să se îndrepte spre o integrare mai mare pentru a fi eficientă şi pertinentă în rezolvarea crizelor cu care se confruntă, începând cu cea a imigraţiei. 

"Suntem hotărâţi să continuăm procesul de creare a unei uniuni tot mai strânse între popoarele Europei", a mai menţionat documentul citat. 

Această declaraţie se doreşte deschisă tuturor, dar rămâne realistă recunoscând că numeroase ţări din UE nu împărtăşesc acest entuziasm european. 

În această privinţă, cele şase ţări consideră că Uniunea Europeană "permite căi diferite de integrare". 

"Suntem perfect conştienţi că există dificultăţi, că nu toate ţările împărtăşesc exigenţa şi importanţa unui angajament comun", a recunoscut în faţa presei Paolo Gentiloni, referindu-se la blocajele în punerea în practică a unei politici europene comune în privinţa migranţilor. 

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei italiene s-a amuzat de "măsuţa" în jurul căreia miniştrii au luat loc şi care, a spus el, le-a permis să aibă o "discuţie foarte, foarte utilă".

Vezi și: Anunţ apocaliptic al unui lider european: UE, la un pas de prăbuşire în 2016

Europa cu două viteze este un concept care nu s-a bucurat niciodată de simpatie în presa europeană, chiar dacă este realitate, pentru că zona euro reuneşte 19 ţări din totalul celor 28. 

Pentru Roma însă, şi pentru alte capitale europene, această Europă cu geometrie variabilă nu mai este un tabu. "O Europă mai integrată va fi o Europă a diferenţelor", a explicat secretarul de stat italian pentru afaceri europene, Sandro Gozi. "Este o iluzie să crezi că 28 de ţări merg toate cu aceeaşi viteză şi fac acelaşi lucru în acelaşi moment", a adăugat el. 

Şeful guvernului italian, Matteo Renzi, repetă fără încetare: această Europă nu mai funcţionează şi, dacă nu se schimbă, va dispărea, luată de un val populist care nu încetează să crească, inclusiv în Peninsulă. 

Prin urmare, trebuie acţionat şi repede, potrivit agitatului premier italian, care a făcut din acesta crezul său în politică. 

"A sosit momentul să deschidem o discuţie despre cum funcţionează UE în prezent şi cum ar putea funcţiona mai bine", a repetat Sandro Gozi, un apropiat al prim-ministrului italian. 

În opinia Romei, calendarul este favorabil. Anul viitor, Europa "va sărbători" cei 60 de ani de existenţă de la semnarea Tratatului de la Roma, în timp ce în Germania şi Franţa au loc alegeri naţionale. 

"Fără îndoială că în prezent Europa traversează unul din momentele cele mai dificile ale istoriei sale", a afirmat Paolo Gentiloni. Acest "amestec de dificultăţi a dus la apariţia unui ansamblu de îndoieli şi crize care riscă să pună în pericol întreg proiectul european", a avertizat el. 

Această primă dezbatere, "neoficială" şi care nu pretinde să se substituie altor "formate" de reuniuni din UE, va continua cu o nouă reuniune, în Belgia, a mai spus ministrul italian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.