Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela dă un termen de 15 zile Statelor Unite pentru a-şi reduce numărul diplomaţilor

Venezuela a acordat un termen de 15 zile Statelor Unite pentru a prezenta un plan de reducere a numărului funcţionarilor ambasadei lor la Caracas, a anunţat luni ministrul de externe, Delcy Rodriguez, în contextul intensificării tensiunilor dintre cele două ţări, scrie AFP. 

În cursul unei reuniuni cu însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite, Lee Mac Clenny, desfăşurată luni, "am precizat sfera de aplicare a acestor decizii", anunţate sâmbătă de preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a adăugat ea. 

"Referitor la reducerea numărului funcţionarilor la 17, le-am acordat un termen de 15 zile pentru a prezenta un plan precizând rangul funcţionarilor (americani) care vor rămâne în ţară", a menţionat şefa diplomaţiei de la Caracas. 

Decizia anunţată, de asemenea, sâmbătă de a impune vize cetăţenilor americani urma să fie publicată în următoarele ore în Monitorul Oficial, potrivit ministrului. 

Aceste vize vor avea acelaşi preţ cu cele impuse venezuelenilor pentru a se deplasa în Statele Unite. 

Într-un nou episod al tensiunilor care înveninează relaţiile dintre Venezuela socialistă şi Statele Unite, Nicolas Maduro a anunţat, printre altele, reducerea numărului funcţionarilor acreditaţi la ambasada americană la Caracas şi introducerea vizelor. 

Americanii "au 100 de funcţionari, iar noi 17" (la Washington), a subliniat preşedintele venezuelean, cerând "egalitate între state". 

Cele două ţări nu mai sunt reprezentate la rang de ambasador din anul 2010. 

De asemenea, şeful statului a mai anunţat că vor avea interdicţie să intre în Venezuela unele personalităţi americane ca fostul preşedinte George W. Bush şi vicepreşedintele său, Dick Cheney. 

Nicolas Maduro, care se confruntă cu o gravă criză economică şi o prăbuşire a popularităţii cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, acuză frecvent Statele Unite, principalul cumpărător al petrolului venezuelean, că pun la cale lovituri de stat împotriva lui. 

De la preluarea puterii în Venezuela de către Hugo Chavez, în 1999, critic feroce al "imperialismului " american decedat în 2013, Washingtonul şi Caracas întreţin relaţii execrabile. 

Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali venezueleni care, la rândul lor, au exercitat presiuni asupra diplomaţilor americani din ţara lor, dintre care cel puţin opt au fost expulzaţi după alegerea lui Nicolas Maduro, în aprilie 2013.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.