Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela: ONU denunță politica de represiune și încălcările masive ale drepturilor omului

onu

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, denunţă, într-un raport publicat miercuri, încălcările masive ale drepturilor omului comise împotriva manifestanţilor în Venezuela, constatând 'existenţa unei voinţe politice de reprimare a vocilor critice şi de inducere a fricii în rândul populaţiei', transmite AFP, conform agerpres.ro

În raportul său, Înaltul Comisariat subliniază că 'recursul generalizat şi sistematic la forţă excesivă în timpul manifestaţiilor şi la detenţia arbitrară de manifestanţi şi opozanţi politici prezumtivi arată că nu este vorba despre acţiuni izolate şi ilegale din partea câtorva poliţişti'. 

Dimpotrivă, aceasta demonstrează 'o voinţă politică de a reprima vocile critice şi de a induce teama în rândul populaţiei, în scopul de a pune capăt protestelor'. 

Totodată, raportul acuză forţele de securitate şi miliţiile proguvernamentale că sunt răspunzătoare de moartea a cel puţin 73 de manifestanţi, pentru celelalte până la aproape 130 de decese responsabilii nefiind încă identificaţi. 

Documentul mai denunţă recurgerea la 'şocuri electrice, la practici de suspendare de încheieturile mâinilor, la asfixiere cu gaz şi la ameninţări cu moartea sau cu violenţe sexuale'. 

După ce autorităţile venezuelene au refuzat accesul anchetatorilor ONU în ţară, comisarul Zeid a delegat o echipă de specialişti în drepturile omului să intervieveze de la distanţă, între 6 iunie şi 31 iulie, în jur de 135 de victime ale violenţelor şi familiile lor, precum şi martori, jurnalişti, avocaţi, medici şi membri ai Biroului procurorului general. 

Potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, criza economică şi socială persistentă şi tensiunile politice în creştere riscă să agraveze situaţia în Venezuela. 

Raportul prezentat miercuri relevă 'tratamente degradante asimilabile în anumite cazuri torturii', a menţionat Zeid, care mai notează că 'dreptul la adunare în mod paşnic a fost încălcat sistematic, iar un mare număr de manifestanţi şi de persoane identificate drept opozanţi politici au fost arestaţi'. 

Potrivit estimărilor unei organizaţii neguvernamentale locale, mai mult de 50.000 de persoane au fost reţinute începând cu 1 aprilie şi peste 1.000 erau încă încarcerate la data de 31 iulie, aminteşte raportul. 

ONU mai denunţă atacurile desfăşurate de forţele de securitate împotriva jurnaliştilor pentru a-i împiedica să acopere mediatic manifestaţiile, criticând, de asemenea, noua 'Comisie pentru adevăr, justiţie şi pace', recent înfiinţată de Adunarea Constituantă, despre care afirmă că 'nu întruneşte criteriile fundamentale de transparenţă şi de imparţialitate pentru desfăşurarea unor anchete independente'. 

În concluzie, raportul invită Consiliul Drepturilor Omului al ONU să 'aibă în vedere luarea de măsuri pentru a împiedica ca situaţia drepturilor omului în Venezuela, stat care ocupă în prezent un loc în Consiliu, să se deterioreze şi mai mult'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.