Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela: Opoziţia, SUA şi Franţa contestă victoria în alegeri a socialiştilor preşedintelui Maduro

teleSUR
Maduro

Opoziţia venezueleană a contestat luni victoria în alegerile regionale a socialiştilor preşedintelui Nicolas Maduro, expunând regimul de la Caracas unor noi sancţiuni internaţionale, informează Reuters.

Candidaţii formaţiunii prezidenţiale au obţinut 17 posturi de guvernatori, faţă de numai cinci ale opoziţiei, deşi aceasta era favorită conform sondajelor de opinie pre-electorale, iar Venezuela se confruntă cu o inflaţie de ordinul sutelor de procente şi cu prăbuşirea cursului de schimb al monedei naţionale. Unul din candidaţii perdanţi a semnalat doar în statul Miranda o serie de abuzuri mergând de la voturi multiple şi participare forţată la vot sub ameninţarea armelor până la împărţirea de alimente în ziua alegerilor - în condiţiile penuriei generale de mărfuri alimentare şi la căderi suspecte ale reţelei electrice şi de telefonie, anunță Agerpres.

"Nici venezuelenii, nici lumea nu vor înghiţi această ficţiune", a declarat şeful de campanie al opoziţiei, Gerardo Blyde. Coaliţia Masa Unităţii Democratice nu a prezentat dovezi ale fraudelor electorale, dar a anunţat că nu va accepta niciun dialog şi nicio negociere cu guvernul până când alegerile nu vor fi auditate, transmite AFP.

Citește și: ȘOC în Catalonia: Doi lideri separatiști au fost ARESTAȚI

Statele Unite au condamnat alegerile, afirmând că nu au fost libere şi corecte. "Câtă vreme regimul Maduro se comportă ca o dictatură autoritară, vom colabora cu membrii comunităţii internaţionale şi vom aduce întreaga greutate a puterii economice şi diplomatice americane în sprijinul poporului venezuelean, care caută să refacă democraţia", a declarat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington.

Şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că Venezuela este o dictatură şi şi-a exprimat îngrijorarea după acuzaţiile de nereguli grave şi lipsă de transparenţă a procesului electoral. Reuters apreciază că este posibil ca Uniunea Europeană să ia la rândul său măsuri împotriva lui Maduro.

În schimb, preşedintele cubanez Raul Castro l-a felicitat pe omologul său venezuelean pentru victorie şi a apreciat că Venezuela "a dat încă o mare lecţie de pace, vocaţie democratică, curaj şi demnitate". Într-o scrisoare către Nicolas Maduro, citată de EFE, el l-a asigurat că poate conta oricând pe sprijinul şi solidaritatea Cubei.

Protestele antiguvernamentale şi contramanifestaţiile socialiştilor s-au soldat anul acesta în Venezuela cu cel puţin 125 de morţi, reaminteşte Reuters. Statele Unite au impus ulterior sancţiuni împotriva preşedintelui Maduro şi a altor oficialităţi venezuelene, printre care şi şeful autorităţii electorale, Tibisay Lucena.

Înfrângerea suferită de opoziţie în alegerile de duminică s-a produs pe fondul unei prezenţe mai reduse la vot - doar 61%, faţă de 74% la alegerile legislative din 2015, pierdute de socialiştii lui Maduro. Se conturează astfel şi probabilitatea unei realegeri a acestuia anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.