Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venezuela: Parlamentul denunţă o lovitură de stat

Venezuela

Parlamentul Venezuelei, dominat de opoziţie, a acuzat duminică puterea preşedintelui Nicolas Maduro că ar fi comis o "lovitură de stat" suspendând procesul referendumului pentru revocarea şefului statului, informează AFP. 

În cursul unei şedinţe furtunoase de patru ore, suspendată timp de 45 de minute ca urmare a năvălirii în sală a susţinătorilor lui Maduro, Parlamentul i-a invitat pe cetăţenii venezueleni şi comunitatea internaţională să apere democraţia. 

Într-o rezoluţie, Adunarea Naţională a decis să declare "întreruperea ordinii constituţionale şi existenţa unei lovituri de stat comise de regimul lui Nicolas Maduro". 

În consecinţă, ea invită "poporul Venezuelei la apărarea activă a Constituţiei până la restabilirea ordinii constituţionale" şi "solicită comunităţii internaţionale să activeze mecanisme" susceptibile să readucă "democraţia" în ţară. 

Forţele armate sunt rugate de asemenea "să nu asculte sau să execute ceva ce ar fi contrar Constituţiei". 

Şedinţa extraordinară a fost perturbată de intrarea în forţă a unor grupuri chaviste (după numele defunctului preşedinte Hugo Chavez, predecesor şi mentor al lui Maduro). Au existat busculade, lovituri şi insulte, câteva persoane fiind rănite uşor. 

Deputaţii au convocat pentru marţi o şedinţă pentru a "determina poziţia constituţională a preşedintelui", pe care ei îl acuză că ar avea dublă naţionalitate venezueleană şi columbiană, ceea ce nu i-ar permite să-şi exercite atribuţiile. 

Consiliul Naţional Electoral (CNE) anunţase joi seara că va amâna sine die "procesul de colectare a semnăturilor prevăzut în săptămâna următoare" în vederea convocării referendumului pentru revocarea preşedintelui Maduro, solicitată de mai multe luni de opoziţie. 

Aceasta ar fi fost ultima etapă pentru opoziţia de centru-dreapta, regrupată în jurul Platformei pentru Unitate Democratică (MUD) şi majoritară în Parlament, înainte de a putea organiza un astfel de referendum împotriva preşedintelui socialist. Opoziţia a protestat vehement împotriva deciziei CNE. 

Adunarea Naţională a decis duminică "să recurgă imediat" la înlocuirea responsabililor CNE şi ai Tribunalului Suprem al Justiţiei (TSJ), două instituţii pe care opoziţia le consideră aliate ale executivului. 

MUD îl acuză pe Maduro că ar fi responsabil de prăbuşirea economică a acestei ţări petroliere, asfixiată de scăderea preţului la petrolul brut, principala sa sursă de venituri. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.