Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdict clar. Cu actuala Constituţie, Turcia nu are ce căuta în Uniunea Europeană

Kati Piri

Turcia îşi va închide singură uşa pentru aderarea la Uniunea Europeană dacă adoptă modificările constituţionale votate la referendumul de săptămâna trecută, a declarat miercuri raportorul Parlamentului European pentru relaţiile cu Ankara, informează Reuters, potrivit agerpres.

Comentariile lui Kati Piri intervin la o zi după ce preşedintele Tayyip Erdogan a declarat pentru Reuters că Turcia nu va aştepta la infinit la uşa Europei şi s-ar putea retrage din negocierile de aderare la UE dacă islamofobia şi ostilitatea din partea unor state membre vor persista.

Erdogan tună şi fulgeră la uşa Europei: 'Turcia nu poate aştepta la nesfârşit!'

Europarlamentara olandeză de centru-stânga a declarat reporterilor înaintea unei dezbateri plenare asupra relaţiilor cu Turcia că dacă Erdogan va implementa toate modificările, care îi sporesc propriile puteri, atunci UE ar trebui în mod oficial să suspende negocierile privind aderarea ce stagnează de ani de zile.

"Cum Turcia cu o astfel de Constituţie nu poate deveni membru al UE, nu are sens să continue discuţiile de aderare", a afirmat Piri, după ce anul trecut PE a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu cerând suspendarea procesului.

content-image

Luni, comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn, a făcut apel la miniştrii de externe europeni să ia în considerare oprirea procesului de aderare a Turciei atunci când ei se vor întâlni vineri în Malta.

La fel ca Hahn, Piri a sugerat că Bruxellesul ar putea intensifica discuţiile asupra consolidării uniunii vamale pe care Turcia o are deja cu UE în următorii doi-trei ani. Ea a spus că acest proces ar putea oferi de asemenea o pârghie europenilor de a convinge Turcia să renunţe la politicile despre care liderii UE afirmă că subminează democraţia turcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.